Vloerisolatie​

Een simpele maatregel, voor een hoger wooncomfort!

De klimaatcrisis is een onderwerp dat inmiddels niet meer weg te denken is. Dit is niet zo vreemd aangezien de CO2 uitstoot door fossiele brandstoffen enorm is toegenomen. Zo zijn er wereldwijd ontzettend veel fabrieken bij gekomen die de totale uitstoot aan CO2 flink hebben verhoogd. Al deze uitstoot van fossiele brandstoffen begint langzamerhand zijn tol te eisen. De aarde warmt langzaam op, waardoor bepaalde dieren en planten met uitsterven zijn bedreigd. Om dit allemaal te voorkomen stimuleert de Nederlandse overheid het verduurzamen van woningen. Het beter isoleren brengt niet alleen voordelen met zich mee voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Iets dat zeker in de tijden van hoge gas prijzen enorm aantrekkelijk is. Kies daarom voor vloerisolatie van Regio Isolatie en bespaar op uw energierekening!

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is eigenlijk niets meer dan een verduurzamende maatregel waarmee de warme lucht in uw woning niet meer kan wegtrekken via de vloer. Dit is te verklaren doordat bij het isoleren van de vloer er een isolerende laag aan de onderkant wordt aangebracht via de kruipruimte. Onze specialisten gebruiken hiervoor een isolatiepistool waarmee het isolatiemateriaal gemakkelijker te plaatsen is. Wanneer dit materiaal is opgedroogd, dan beschikt uw woning over een geïsoleerde vloer. U zult direct merken dat het hierdoor langer aangenaam warm is.  

Vloer isoleren via de kruipruimte 

Kiest u ervoor om uw vloer te isoleren via de kruipruimte? Dan is het belangrijk om te weten dat dit alleen mogelijk is als uw kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is. De voornaamste reden hiervan is dat onze specialisten door de kruipruimte moeten kunnen voor het isoleren van de vloer. Zij moeten onder deze vloer zitten om het isolatiemateriaal aan te brengen.  

In sommige gevallen kan het gebeuren dat uw woning geen kruipluik heeft. Wanneer dit kruipluik ontbreekt dan beschikt u wel over een kruipruimte, maar kunt u hier zelf niet gemakkelijk komen. Om de vloer alsnog te voorzien van isolatiemateriaal moeten onze specialisten een gat onder de fundering graven. Op deze manier is het dan toch mogelijk om de vloer te isoleren. Bovendien is het belangrijk om te weten dat de kosten voor vloerisolatie via de kruipruimte uiteindelijk afhankelijk is van het soort isolatiemateriaal dat u kiest. 

Vloerisolatie zonder kruipruimte 

In de praktijk komt het regelmatig voor dat een kruipruimte nauwelijks ruimte biedt om in te bewegen. Hierbij kunt u denken aan een kruipruimte die lager is dan 35 á 40 centimeter. Wanneer dit het geval is, dan is het mogelijk om deze ruimte gedeeltelijk te vullen met licht isolatiemateriaal. Deze manier van isoleren wordt bodemisolatie genoemd en is de ideale oplossing voor kruipruimtes die te klein zijn om in te bewegen. Houd er bij bodemisolatie echter wel rekening mee dat de benedenvloer niet geïsoleerd wordt, waardoor er meer warmteverlies is dan bij vloerisolatie via de kruipruimte. 

Houten vloer isoleren 

Wanneer u in een oude woning woont, dan is de kans groot dat uw woning over een houten vloer beschikt. Deze vloer staat erom bekend dat het meer charme naar uw woning brengt. Toch zit er een groot nadeel aan een houten vloer. Deze vloeren voelen vaak koud aan doordat de koude lucht vanuit de kruipruimte hier dwars doorheen trekt. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om een houten vloer te isoleren. Dit wordt gedaan door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de balken. Hiermee krijgt u een goed geïsoleerde houten vloer die voorkomt dat u last krijgt van vocht, houtrot en schimmels. 

Daarnaast is de vloerisolatie van een houten vloer gemakkelijk te combineren met vloerverwarming. Door het gebruikte isolatiemateriaal is het mogelijk dat uw woning optimaal verwarmd blijft. Met het isoleren van een houten vloer verlengt u dus niet alleen de levensduur, maar voorkomt u ook dat er sprake is van warmteverlies en diverse problemen. Een echte win-win situatie!

Voordelen van een vloer isoleren 

De meeste huizenbezitters kiezen tegenwoordig voor vloerisolatie, omdat dit een grote hoeveelheid geld bespaart. Doordat de warme lucht langer in uw woning blijft hangen hoeft u vaak minder de kachel te gebruiken. Hierdoor verbruikt u logischerwijs minder gas en is aan het einde van de maand uw energierekening een stuk lager. Maar wist u dat een vloer laten isoleren nog meer voordelen met zich meebrengt? Hieronder zijn alle voordelen van vloerisolatie op een rijtje gezet: 

1. Vloerisolatie is onzichtbaar

Doordat het isolatiemateriaal via de kruipruimte aan de onderkant van de vloer wordt aangebracht, is deze vorm van isoleren volledig onzichtbaar. Dit in vergelijking met een aantal jaren geleden toen vloerisolatie nog werd aangebracht op de bovenkant. Hiermee werd de vloer dikker, waardoor deuren moesten worden ingekort. Met de moderne vloerisolatie heeft u hier geen last meer van. 

2. Een vloer isoleren verhoogt het wooncomfort

Wanneer u vloerisolatie laat plaatsen, dan wordt de warmte in huis gelijk verdeeld over de vloer. Dit kan in sommige gevallen zelfs zorgen voor een verhoging van de temperatuur met vijf graden. Doordat het aanzienlijk warmer in huis is, kunt u de thermostaat lager zetten om uiteindelijk te besparen op de energierekening.  

3. Minder last van vocht- en schimmelproblemen

Het is inmiddels algemeen bekend dat veel huizenbezitters last hebben van een vochtige kruipruimte. Dit is te verklaren doordat deze ruimte het vocht direct vanuit de aarde opneemt. Zodra deze vocht door uw vloer trekt dan zorgt dit voor vocht- en schimmelproblemen. Dit probleem is gemakkelijk te herkennen door zwarte vlekken die zich onder uw laminaat heeft gevormd. Door te investeren in vloerisolatie heeft u hier geen last meer van.  

Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

Het is inmiddels algemeen bekend dat het verduurzamen van een woning een hoop kosten met zich meebrengt. Zeker wanneer u besluit om meerdere isolerende maatregelen tegelijk te laten uitvoeren. Naast spouwmuurisolatie is vloerisolatie nog steeds één van de goedkoopste investeringen. Beiden hoeft u slechts eenmalig te laten uitvoeren om er de rest van uw leven plezier van te hebben. Toch zijn de exacte kosten voor vloerisolatie tegenwoordig lastig te bepalen doordat er veel factoren meespelen. Hierbij kunt u denken aan het type woning, aantal vierkante meters, de spouwmuur vervuiling en de materiaalkeuze. Wanneer u wilt weten wat vloerisolatie bij uw woning gaat kosten, dan kunt u het beste contact met ons opnemen. 

Verschillende soorten vloerisolatie materiaal 

Overweegt u om vloerisolatie te laten aanbrengen in uw woning? Dan is het van groot belang om te weten dat er vandaag de dag verschillende soorten vloerisolatie zijn. Dit komt doordat er in de bouw ieder jaar een nieuw isolatiemateriaal wordt geïntroduceerd dat nog beter isoleert. De meest voorkomende soorten van vloerisolatie zijn daardoor inmiddels: glaswol, cellulose, PUR, minerale wol en folie. Hieronder wordt ieder materiaal apart behandeld, zodat u weet wat het verschil is tussen al deze isolatiematerialen. 

 • Glaswol 
  Dit isolatiemateriaal wordt het vaakst gebruikt bij vloerisolatie. De voornaamste reden hiervoor is dat glaswol is gemaakt van fijne glasvezels. Hierdoor is het gemakkelijker te verwerken in matten, rollen en losse isolatie. Dit maakt het mogelijk om in een mum van tijd uw vloer te voorzien van vloerisolatie. Toch brengt glaswol een groot nadeel met zich mee. Dit isolatiemateriaal is irriterend voor de huid en longen, waardoor er altijd gewerkt moet worden met beschermende kleding.  
 • Cellulose 
  Een modern isolatiemateriaal is cellulose. Dit materiaal is gemaakt van gerecyclede papierproducten en is hierdoor een duurzame keuze. Om ervoor te zorgen dat dit materiaal bij brand niet in vlammen op gaat, hebben de fabrikanten het cellulose voorzien van boraat. Dit materiaal is hierdoor zowel brand- als insectenbestendig.  
 • PUR schuim 
  Wanneer u uw vloer optimaal wilt isoleren, dan is PUR schuim een uitstekende keuze. Dit materiaal is vrijwel altijd gemaakt van polystyreen, polyisocyanuraat of polyurethaan. Hiermee is PUR een flexibel materiaal, waardoor het gemakkelijker alle kieren en naden van de vloer kan afdichten. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te kiezen voor een cementgebonden schuimisolatie. Het is belangrijk om te weten dat PUR schuim gespoten geïnstalleerd kan worden of juist met behulp van vloerisolatie platen.  
 • Minerale wol 
  Spreekt uw isolatiespecialist over minerale wol? Dan wordt hier vrijwel altijd steenwol of slakkenwol mee bedoeld. Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt is van een combinatie van natuurlijke mineralen, terwijl slakkenwol juist wordt gemaakt van een afvalproduct dat is overgebleven van gesmolten metaal. Beide isolatiematerialen zijn van nature brandwerend en daardoor perfect te gebruiken voor het isoleren van uw vloer.  
 • Vloerisolatie folie 
  Dit isolatiemateriaal wordt veel gebruikt bij huizenbezitters die slechts een dunne vloerisolatie willen. Met vloerisolatie folie is dit mogelijk doordat het gemaakt is van twee verschillende lagen aluminium. Door de folie aan te brengen op de vloer zorgt u ervoor dat de gemiddelde temperatuur van uw vloer stijgt. Hierdoor daalt het warmteverlies, waardoor het langer aangenaam warm blijft in uw woning.  

Vloer laten isoleren door Regio Isolatie

Wilt u uw vloer laten isoleren? Neem dan snel contact op met Regio Isolatie. Bij ons krijgt u namelijk een gratis adviesgesprek waarin wij samen kijken naar de beste oplossing voor uw woning. Enkele onderwerpen die hierbij aan bod komen: welk isolatiemateriaal is geschikt en wat zijn de uiteindelijke kosten. 

Daarnaast krijgt u bij ons standaard 10 jaar garantie op alle isolerende maatregelen. Door uw vloer te laten isoleren door Regio Isolatie weet u direct zeker dat u altijd geniet van de beste kwaliteit. Wanneer laat u vloerisolatie aanbrengen door Regio Isolatie?