Spouwmuurisolatie​

Een simpele maatregel, voor een hoger wooncomfort!

Door de komst van de coronapandemie in 2020 is het thuiswerken de norm geworden. Hierdoor brachten we allemaal veel meer uren door in ons huis dan dat we daarvoor deden. Voor de meeste huizenbezitters was dit dan ook het perfecte moment om het huis eens grondig te verbouwen. Niet alleen werd het interieur volledig aangepakt, maar ook het isoleren werd een populaire keuze. Iets waar veel huizenbezitters momenteel profijt van hebben door de sterk toenemende gas kosten. Schrikt u iedere maand weer van het bedrag dat moet betalen aan de energieleverancier? Kies er dan eens voor om te investeren in spouwmuurisolatie van Regio Isolatie! kosten van gas en elektriciteit. 

Wat is spouwmuurisolatie?

Het is inmiddels algemeen bekend dat de warme lucht in huis altijd naar boven trekt om vervolgens te verdwijnen. Maar wist u dat dit fenomeen bij oude huizen ook plaatsvindt via de muren? Deze huizen beschikken namelijk niet over spouwmuurisolatie. De spouw is de tussenruimte tussen de binnen- en buitenmuur die voorkomt dat vocht en kou uw woning in kan trekken. Deze tussenruimte heeft een matige isolerende werking, waardoor de warme lucht nog steeds kan ontsnappen via de muren. Tegenwoordig is dit eenvoudig te voorkomen met behulp van spouwmuurisolatie. Bij deze moderne vorm van isoleren wordt de spouw gevuld met isolerende materialen in de vorm van schuim, piepschuim of glas- en steenwol. Hiermee krijgt de warme lucht in uw woning dus geen kans meer om weg te trekken via de muren.  

Voordelen van spouwmuurisolatie

Grootste fout bij spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie staat erom bekend dat het een relatief makkelijke ingreep is waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Hierdoor is deze isolerende maatregel binnen één dag te klaren. Toch komt het regelmatig voor dat er problemen ontstaan voor, tijdens of na het plaatsen van de spouwmuurisolatie. Hierbij kunt u denken aan het ontstaan van vochtproblemen of gebarsten bakstenen. Deze problemen zijn het gevolg van enkele grote fouten die door de desbetreffende isolatiespecialist zijn gemaaktKomt een isolatiespecialist bij u langs om spouwmuurisolatie aan te brengen? Vraag dan altijd aan het begin naar de desbetreffende voorbereidingen, het isolatiemateriaal en een endoscopisch onderzoek.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie

Wat kost het isoleren van de spouwmuur?

Wanneer u overweegt om de spouw te laten isoleren, dan is het te begrijpen dat u hiervan graag de kosten wilt weten. Zo weet u ongeveer waarmee u rekening moet houden en komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat de uiteindelijke kosten voor spouwmuurisolatie per isolatiespecialist verschilt. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk van het type woning en het aantal vierkante meters. Om u een idee te geven, volgt hieronder een ruwe schatting van de kosten:

Spouwmuurisolatie subsidiemogelijkheden

Het is inmiddels algemeen bekend dat het verduurzamen van een woning een hoop kosten met zich meebrengt. Zeker wanneer u besluit om meerdere isolerende maatregelen tegelijk te laten uitvoeren. Naast dakisolatie, is spouwmuurisolatie één van de goedkoopste investeringen. Beiden hoeft u slechts eenmalig te laten uitvoeren om er de rest van uw leven plezier van te hebben. Toch zijn de exacte kosten voor spouwmuurisolatie tegenwoordig lastig te bepalen doordat er veel factoren meespelen. Hierbij kunt u denken aan het type woning, aantal vierkante meters en de materiaalkeuze. Naar schatting kost het laten isoleren van de spouw tussen de €800 en €3.100. Heeft u niet voldoende middelen om deze isolerende maatregel te bekostigen? Dan is het mogelijk om spouwmuurisolatie subsidie aan te vragen. Hiermee wordt het verduurzamen van uw woning direct een stuk aantrekkelijker! 

Spouwmuurisolatie

Nadelen van spouwmuurisolatie

Het is inmiddels bekend dat u met spouwmuurisolatie uw energierekening aanzienlijk kunt verlagen. Dit is voor de meeste mensen dan ook de belangrijkste reden om voor deze isolerende maatregel te kiezen. Hierdoor worden de vele nadelen van spouwmuurisolatie al snel vergeten. Iets dat wel ontzettend belangrijk is om in uw achterhoofd te houden, aangezien niet iedere woning geschikt is voor deze isolerende maatregel. Spouwmuurisolatie kunt u dan ook het beste vermijden wanneer uw woning over de volgende zaken beschikt: 

 • Gevels in geglazuurde bakstenen
  Heeft uw woning prachtige glanzende bakstenen? Dan is de kans ontzettend groot dat dit geglazuurde bakstenen zijn. Deze stenen zijn in de fabriek om esthetische reden voorzien van een glazuurlaag. Dit heeft als grootste nadeel dat de bakstenen niet kunnen ademen, waardoor er uiteindelijk vochtophopingen ontstaan achter de glazuurlaag. Wanneer het gaat vriezen dan is dit probleem gemakkelijk te herkennen aan een gebarsten glazuurlaag. Tegenwoordig is niet iedere baksteen voorzien van een glazuurlaag. Hierdoor kan het verstandig zijn om de gevel van uw woning door een isolatiespecialist te laten controleren. Aan de hand hiervan krijgt u dan te weten of het mogelijk is om spouwmuurisolatie te plaatsen.
 • Strengpers en verblendstenen
  Bij oudere woningen bestaat er de mogelijkheid dat er strengpers stenen in de gevel zitten die niet tegen vorst kunnen. Wanneer hier spouwmuurisolatie wordt aangebracht, dan zal de buitenzijde van de stenen minder snel drogen. Hierdoor kan het in de winter gebeuren dat deze bakstenen gaan barsten en hun draagkracht verliezen. Om dit te voorkomen is het te adviseren om de gevel van uw woning te impregneren. Hiermee wordt er een transparante laag op de gevel gespoten die zowel ademt als vochtafstotend werkt. Het impregneren is dan ook te vergelijken met een laag vernis op hout. Dankzij het impregneren van de gevel is het toch nog mogelijk om uw woning te voorzien van spouwmuurisolatie.
 • Geschilderde gevel
  Wanneer uw woning een geschilderde gevel heeft, dan geldt in principe hetzelfde als bij geglazuurde bakstenen. De afwerkingslaag van de stenen mag niet dampdicht zijn. Doordat dit bij iedere verfsoort anders is, hoeft dit geen probleem te zijn voor spouwmuurisolatie. Moderne muurverven zijn namelijk voorzien van damp-open. Toch worden er ook nog verfsoorten verkocht die de bakstenen geheel afsluiten. Om te achterhalen of uw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie kunt u het beste een isolatiespecialist langs laten komen. Deze expert bekijkt de staat van uw gevel en zal daarna met een passend advies komen. Op deze manier voorkomt u dat het isoleren van de spouwmuur voor niets is geweest.
 • Spouwmuurvervuiling
  Heeft u een oude woning? Dan bestaat er de kans dat er spouwmuur vervuiling aanwezig is. Hiervan is sprake wanneer er zich resten puin, cement of andere bouwmaterialen bevinden in de spouwmuur. Dit is ontstaan tijdens het bouwen van uw woning en is tegenwoordig vooral te vinden bij huizen van voor 1970. De spouwmuurvervuiling verhindert dat isolatiemateriaal in de spouw verdeeld wordt, waardoor er uiteindelijk koudebruggen ontstaan. Dit gaat ten koste van de thermische isolatie en kan in de loop der jaren zorgen voor vochtplekken op de binnenmuur. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om spouwmuurvervuiling te verwijderen. Hierbij worden er enkele gevelstenen verwijderd om toegang te krijgen tot de vervuiling. Nadat de spouw is gereinigd is het mogelijk om alsnog spouwmuurisolatie te laten aanbrengen.  

Verschillende spouwmuurisolatie soorten

Wanneer u besluit om spouwmuurisolatie te nemen, dan heeft u de keuze uit verschillende isolatiematerialen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan glaswol, EPS parels, PUR, steenwol en kurk. Ondanks de vele soorten spouwmuurisolatie zijn er in Nederland slechts drie isolatiematerialen die het vaakst worden gebruikt. Dit zijn glaswol, PUR schuim en EPS parels. Hieronder zal elk isolatiemateriaal kort behandeld worden, zodat u een idee heeft wat dit materiaal doet. 

1. Glaswol
Glaswol is één van de meest gekozen spouwmuurisolatie soort en wordt gemaakt van gerecycled glas. De voornaamste reden dat veel huizenbezitters voor dit isolatiemateriaal kiezen, is omdat het veel voordelen met zich meebrengt. Zo is glaswol onder andere vochtwerend, recyclebaar en volledig brandvast. Tijdens het aanbrengen van de spouwmuurisolatie wordt er gebruikt gemaakt van glaswolvlokken. Deze vlokken zijn gemakkelijker naar binnen te blazen en vormen hierdoor al snel een dichte barrière tegen vocht en kou. Daarnaast zijn er diverse soorten glaswol met ieders zijn eigen bijbehorende isolatiewaarde. Kies je voor dit isolatiemateriaal? Dan geniet je niet alleen een thermische werking, maar ook van akoestische isolatie. Hiermee blijft het dus langer warm in huis en worden omgevingsgeluiden verminderd. 

2. EPS Parels
Een ander veel gekozen isolatiemateriaal zijn de EPS parels, oftewel polystyreen parels. Dit zegt u waarschijnlijk helemaal niets, maar hiermee worden lichte kunststof bolletjes bedoeld die zijn gemaakt van aardolie. Deze spouwmuurisolatie parels hebben als grootste voordeel dat ze geschikt zijn voor een kleine spouwbreedte vanaf 30 millimeter. Daarnaast zijn de EPS parels ook volledig recyclebaar en vochtbestendig. Net als bij glaswol wordt dit isolatiemateriaal naar binnen geblazen voor een optimale isolering en zijn er verschillende soorten polystyreen parels verkrijgbaar. Zo zijn er witte en zwarte parels met ieder hun eigen isolerende werking. Toch leveren de zwarte bolletjes de beste isolatie. 

3. PUR schuim
Als laatste is PUR schuim, ook wel bekend als polyurethaan schuim, vandaag de dag een populaire keuze bij spouwmuurisolatie. Dit isolatiemateriaal verschilt enorm van de andere twee opties aangezien het hierbij om een vloeistof gaat. Tijdens het isoleren van de spouwmuur wordt deze vloeistof naar binnen gespoten waarna het kan expanderen. Hierdoor ontstaat een isolerend schuim die alle kieren en naden van de spouw goed afdicht. Niet voor niets heeft PUR schuim als voordelen dat het krimpvrij, winddicht, vochtwerend, brandwerend en een hoge isolatiewaarde heeft. Daarnaast is deze spouwmuurisolatie soort zelfs geschikt voor een kleine spouwbreedte vanaf 30 millimeter. Hiermee is polyurethaan schuim dus de beste spouwmuurisolatie.  

Laat uw spouwmuur isoleren door Regio Isolatie

Wilt u de spouw van uw woning laten isoleren? Neem dan snel contact op met Regio Isolatie. Bij ons krijgt u namelijk een gratis adviesgesprek waarin wij samen kijken naar de beste oplossing voor uw woning. Enkele onderwerpen die hierbij aan bod komen: welk isolatiemateriaal is geschikt en de uiteindelijke kosten. Daarnaast krijgt u bij ons standaard tien jaar garantie op alle isolerende maatregelen. Door uw spouwmuur te laten isoleren door Regio Isolatie weet u direct zeker dat u altijd geniet van de beste kwaliteit. Wanneer besluit u om spouwmuurisolatie te nemen om uw energierekening te verlagen?