Kruipruimte isolatie​

Een simpele maatregel, voor een hoger wooncomfort!

Wilt u uw kruipruimte laten isoleren? Als u onder uw woning een kruipruimte hebt, kan dat zorgen voor kou of vocht in huis als deze niet geïsoleerd is. Een koude en vochtige kruipruimte zorgt voor een onprettig en ongezond leefklimaat. Bovendien leidt het tot een hogere energierekening. Kruipruimte isolatie is hiervoor de oplossing. Dankzij deze vorm van isolatie is het in huis een stuk aangenamer én bespaart u flink op uw energierekening. Op deze pagina leest u alles over kruipruimte isolatie. Wilt u uw kruipruimte laten isoleren? Neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Wat is kruipruimte isolatie?

Kruipruimte isolatie is het isoleren van de kruipruimte, de lage ruimte onder de vloer van de begane grond. In veel Nederlandse woningen is een kruipruimte aanwezig. Veel hiervan lijden onder vocht- en schimmelproblemen, bijvoorbeeld als gevolg van slechte ventilatie. Daarnaast is het er altijd koud. Vocht in de kruipruimte kunt u vergelijken met vloerverwarming, maar dan omgekeerd. De vocht en koude lucht in de kruipruimte leiden ertoe dat u ’s winters continu moet stoken om de temperatuur in huis op een comfortabel niveau te houden. Bovendien is vochtige lucht in huis niet gezond.

Kruipruimte isolatie lost deze problemen op. Door uw kruipruimte te isoleren met chips, parels of schelpen verlaagt u uw energierekening en verhoogt u uw wooncomfort.

Kruipruimte isolatie vs. vloerisolatie 

Kruipruimte isolatie en vloerisolatie zijn twee soorten isolatie die erg op elkaar lijken. Toch is er een duidelijk verschil. Bij kruipruimte isolatie (ook wel bodemisolatie genoemd) wordt het isolatiemateriaal aangebracht op de grond van de kruipruimte. Bij vloerisolatie gebeurt dit tegen de onderkant van uw houten of betonnen vloer, zeg maar aan de bovenkant van uw kruipruimte. Overigens kunt u uw vloer ook isoleren aan de bovenzijde.

Bent u niet zeker welke van deze twee soorten isolatie voor u het meest geschikt is? Kruipruimte isolatie is vooral aan te raden als u veel last heeft van vocht- en schimmelproblemen in uw kruipruimte. Bij een droge kruipruimte is vloerisolatie beter geschikt. Uw kruipruimte moet dan wel toegankelijk genoeg zijn, dat wil zeggen hoger dan 35 centimeter.

Soorten kruipruimte isolatie 

Er zijn verschillende soorten kruipruimte isolatie te onderscheiden. Dit heeft vooral te maken met de materialen die erbij worden gebruikt:

 • Isolatiechips
 • Isolatieparels
 • Schelpen

Bovenstaande materialen worden grofweg op dezelfde manier aangebracht. Ze komen op de grond van de kruipruimte te liggen. Als hier een laagje water ligt, blijven de materialen daarop drijven. Doordat ze zijn ontworpen om in elkaar te kunnen haken, behouden ze altijd hun isolerende werking.

Hoe goed een bepaald isolatiemateriaal werkt, kunt u aflezen aan de isolatiewaarde. Hoe hoger deze is, hoe beter. Voor kruipruimte isolatie hebben isolatieparels de hoogste isolatiewaarde en isolatiechips de laagste. Onze adviseurs helpen u graag welk materiaal voor uw situatie het meest geschikt is.

Voordelen van kruipruimte isolatie 

Weet u nog niet zeker waarom u uw kruipruimte zou moeten laten isoleren? We hebben de voordelen voor u op een rijtje gezet:

 1. Hoger wooncomfort.
  Als uw kruipruimte niet geïsoleerd is, kan dat zorgen voor koude en vochtige lucht in huis. Goede isolatie gaat dit tegen en verhoogt dus het wooncomfort in uw woning.
 2. Minder energiekosten.
  Via een niet-geïsoleerde kruipruimte kan er kou uw woning binnenkomen. Hoe slechter de isolatie is, hoe meer u moet stoken om uw huis warm te houden. Dankzij isolatie bespaart u dus op uw energierekening. Sterker nog, u profiteert van een levenslang rendement!
 3. Geen vocht- en schimmelproblemen.
  Optrekkend vocht in de kruipruimte zorgt vaak voor schimmelvorming. Hierdoor kan er een vieze, muffe lucht uw woning binnendringen. Kruipruimte isolatie voorkomt dit.
 4. Geen bouwoverlast
  Kiest u voor vloerisolatie aan de bovenzijde, dan kan het zijn dat eerst uw hele vloer uitgebroken moet worden. Van het plaatsen van kruipruimte isolatie heeft u juist weinig overlast.

Kruipruimte isolatie kosten

Wat kost kruipruimte isolatie dan precies? Daar is moeilijk een eenduidig antwoord op te geven. De kosten verschillen namelijk per woning. Zo hangen ze af van bijvoorbeeld uw type woning, de grootte van uw woning, de bereikbaarheid van uw kruipruimte en het isolatiemateriaal.

De kosten van kruipruimte isolatie zijn gemiddeld zo’n 15 à 50 per m². Dit komt neer op ongeveer 1.000 euro voor een hoekwoning. Hoe groter uw woning, hoe hoger de kosten worden. Voor een vrijstaande woning kan het bijvoorbeeld al gauw het dubbele zijn. Benieuwd wat kruipruimte isolatie in uw situatie kost? Vraag dan een gratis adviesgesprek bij ons aan!

Rendement

Uiteindelijk gaat het niet om hoeveel het isoleren u kost, maar hoeveel het u oplevert. Volgens Milieu Centraal is de besparing zo’n 200 euro per jaar bij een gemiddelde hoekwoning. Op deze manier heeft u de investering dus binnen vijf jaar al terugverdiend.

Subsidie bij kruipruimte isolatie

Het laten isoleren van uw kruipruimte is natuurlijk een flinke investering. Gelukkig heeft de overheid hier verschillende subsidies voor beschikbaar gesteld. Zo is de subsidie voor kruipruimte isolatie in 2022 6 euro per vierkante meter. Om aanspraak te kunnen maken op de subsidie moet u dit echter wel combineren met minstens één andere energiebesparende maatregel. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld kiezen voor één van de andere soorten isolatie, zoals spouwmuurisolatie en dakisolatie.

Laat uw kruipruimte isoleren door Regio Isolatie

Wilt u uw kruipruimte laten isoleren? Neem dan snel contact op met Regio Isolatie. Wij plannen graag met u een gratis adviesgesprek in waarin we samen kijken naar de beste oplossing voor uw woning. Daarnaast krijgt u bij ons standaard tien jaar garantie op de isolatie. Door uw kruipruimte te laten isoleren door Regio Isolatie weet u direct zeker dat u altijd geniet van de beste kwaliteit. Waar wacht u nog op?