✔10 jaar garantie ✔Beoordeeld met een 8,6 ✔Productonafhankelijk ✔Uw regionale isolatieadviseur

Tien fabels over spouwmuurisolatie

Helaas wordt er ook vaak verkeerd gedacht over spouwmuurisolatie. Omdat wij het erg belangrijk vinden dat u het maximale haalt uit uw maatregel hebben we de 10 grootste fabels die wij tegenkomen op een rijtje gezet.

Liever gelijk een advies/offerte ontvangen?

Vraag dan gelijk een offerte/advies aan via onderstaande knoppen of bekijk onze spouwmuurisolatie pagina. Of bereken online uw besparing via onze bespaarcheck.

AdviesOfferte Bespaarcheck

Fabels over het isoleren & ventileren van de spouwmuur:

Fabel 1:
Als buitenwanden niet meer kunnen ademen wordt het binnen te vochtig.

Hoe zit het echt?

Buitenwanden van woningen en andere gebouwen hoeven niet te kunnen ademen. Wat eigenlijk bedoeld wordt is dat er door de muren vocht uit de binnenlucht naar buiten wordt afgevoerd. De hoeveelheid vocht ofwel waterdamp die door wanden wordt afgevoerd, is meestal niet meer dan 2% procent van de totale hoeveelheid. De rest wordt door ventilatie naar buiten afgevoerd. Het al dan niet kunnen ademen heeft nauwelijks invloed op de vochtigheid van de binnenlucht.

Fabel 2:
Een spouw isoleert uit zichzelf goed. Isolatie in de spouw is dus overbodig.

Hoe zit het echt?

Een luchtspouw isoleert helemaal niet goed. De isolatiewaarde van 5 cm isolatie is ongeveer 7 maal zo hoog als van een 5 cm brede “stilstaande” luchtspouw. Echter staat de lucht in een spouw nooit stil. Er is altijd een luchtstroming, hierdoor wordt warmte afgegeven. Bij een spouwmuur is het dus zo dat het warme binnenspouwblad warmte afstraalt naar het koude buitenspouwblad. Deze warmtestraling gaat dwars door die luchtlaag heen en vormt ca 80% van de totale warmteoverdracht. Vulling met een isolatiemateriaal vermindert de warmteafgifte door luchtcirculatie en straling grotendeels. Het isoleren van de spouw is dus essentieel voor een woning.

Spouwmuurisolatie fabels isoleren

Klik op de foto voor meer informatie over spouwmuurisolatie

Fabel 3:
Spouwen in muren mogen niet volledig worden gevuld met een isolatiemateriaal om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe zit het echt?

Spouwen in muren mogen bijna altijd volledig worden gevuld, op voorwaarde dat het door een gecertificeerd isolatiebedrijf en met de daarvoor bedoelde en erkende materialen gebeurt. Dan levert spouwmuurisolatie veel voordelen op. Inderdaad zal het buitenblad, gemiddeld genomen, wat natter zijn. Dit is echter geen probleem. Want als er inwendige condensatie plaatsvindt gaat het om hele kleine hoeveelheden die geen kwaad kunnen. In het algemeen wordt deze fabel dan ook vooral gebruikt door bedrijven die stiekem op materiaal willen besparen.

Lees hier meer over veelgebruikte isolatiematerialen voor de spouwmuur: EPS Parels en Knauf Supafil wol.

Weten welke voordelen spouwmuurisolatie nog meer heeft?
Bekijk de voordelen!

Fabel 4:
Om de vochtigheid in de woning niet te hoog op te laten lopen, moeten ramen zoveel mogelijk dicht gehouden worden.

Hoe zit het echt?

Om de relatieve vochtigheid binnen in de winter te verlagen,  moet meer geventileerd worden. Buitenlucht voelt in de herfst en winter vaak vochtig aan, maar als gevolg van de lage temperatuur bevat deze toch maar weinig waterdamp. De binnenlucht bevat het vochtgehalte van de buitenlucht plus het woonvocht dat in huis wordt geproduceerd (koken, was drogen, planten, douchen etc.). Als er niet genoeg wordt geventileerd, stijgt door het woonvocht het vochtgehalte van de binnenlucht. Ventileren is dus onmisbaar en voorkomt vochtproblemen in uw woning & bij uw spouwmuurisolatie.

Meer weten over ventileren bij spouwmuurisolatie?
Meer over ventilatie

Fabel 5:
Spouwmuurisolatie leidt tot condensatie waardoor het behang gaat schimmelen.

Hoe zit het echt?

Door spouwmuurisolatie kan geen condensatie optreden. De vochtigheidsgraad in een woning wordt voornamelijk bepaald door de mate van ventilatie en heeft met isolatie niets te maken. Op kritieke plaatsen, zoals in hoeken achter gordijnen, lateien boven ramen en muren achter kasten kan condensatie optreden. Dit komt ook voor in woningen zonder isolatie. Bewoners zullen dan ook bewust gebruik moeten (blijven) maken van ventilatieroosters, klepraampjes en mechanische ventilatie. Wanneer wij bij u komen isoleren, zorgen we er altijd voor dat we even naar de ventilatie kijken.

Fabel 6:
Vervanging van enkel glas door dubbel glas voorkomt beslagen ramen.

Hoe zit het echt?

Vervanging van enkel glas door dubbel glas maakt dat de kans op beslagen ramen afneemt, maar maakt het niet onmogelijk. Toepassing van dubbel glas heeft als gevolg dat de temperatuur van de ruit aan de binnenzijde hoger wordt, waardoor onder ‘normale’ omstandigheden de ramen niet beslaan. Tijdelijk kan er echter wel condensatie optreden, bijvoorbeeld op het raam in de keuken tijdens het koken. Ook als er veel mensen aanwezig zijn is het heel normaal dat de ramen beslaan.

Fabel 7:
Om te zorgen voor een frisse slaapkamer moeten ramen de hele dag open staan.

Hoe zit het echt?

Een half uur luchten is in het algemeen voldoende om het weer fris te krijgen.

Fabel 8:
Het heeft geen zin een deel van de woning te isoleren als de rest niet wordt geïsoleerd.

Hoe zit het echt?

Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert dus energiebesparing op. Als een deel van de constructie (bijvoorbeeld de zijgevel) wordt geïsoleerd, zal er minder warmte door dat deel verloren gaan. Het warmteverlies door niet geïsoleerde constructiedelen (bv de voor- en achtergevel) zal hierdoor niet toenemen; het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur is immers niet veranderd. De afname van het warmteverlies door de geïsoleerde constructiedelen leidt dan ook zonder meer tot een energiebesparing.
Uiteraard is het zo dat des te meer delen van de woning geïsoleerd worden, des te hoger de energiebesparing en comfortverhoging is. Mits financieel mogelijk is dit dus veruit de beste optie. Wanneer een muur slechts gedeeltelijk geïsoleerd wordt, kan er tenslotte condensatievorming optreden op de scheiding tussen het wel en niet geïsoleerde deel met alle gevolgen van dien.

Wilt u weten welke delen van úw woning geïsoleerd worden? Vraag ons om advies!
Vraag hier advies aan

Fabel 9:
Als een koudebrug (een deel van de constructie met een lager isolatieniveau) wordt geïsoleerd, slaat het vocht neer op andere plekken in de woning.

Hoe zit het echt?

Bij het isoleren van koudebruggen verplaatsen de vochtproblemen zich niet naar andere plekken. Condensatie en schimmelvorming ontstaan bij een, gedurende langere tijd, hoog vochtgehalte in de binnenlucht in combinatie met een kouder binnenoppervlak van de constructie. Het kan zijn dat de oorzaak vooral ligt in een te hoog vochtgehalte; dan is meer of verstandiger ventileren geboden of het verminderen van de hoeveelheid geproduceerd woonvocht. Als de koudebrug een te laag isolatieniveau heeft, dient deze te worden geïsoleerd, zodat de temperatuur van het oppervlak hoger wordt. Als er andere koudebruggen zijn die een ongeveer even slechte kwaliteit hebben, is het aan te raden ook hier maatregelen te treffen. In dat geval zijn daarmee de problemen opgelost.

Fabel 10:
Ventileren is zonde want energie is duur

Hoe zit het echt?

Onvoldoende ventileren brengt de gezondheid van bewoners in gevaar. Het is dus heel belangrijk om te ventileren. Om niet overbodig veel energie te gebruiken, moet dit met verstand gebeuren of men kan een ventilatiesysteem met warmteterugwinning aanschaffen. In een woning wordt de lucht verontreinigd door menselijke activiteiten en in mindere mate door stoffen die uit huisraad en bouwmaterialen vrijkomen. Roken, verbrandingstoestellen (bijv. geisers zonder afvoer) en CO2-productie door de mens vormen belangrijke bronnen van verontreiniging. Zelfs uit luchtverfrissers komen nogal eens schadelijke stoffen vrij. Ook een hoog vochtgehalte heeft invloed op de kwaliteit van de binnenlucht, vanwege een grotere kans op de ontwikkeling van schimmels en huisstofmijt, die aanleiding kunnen geven tot allergische reacties. Voldoende ventilatie is echt noodzakelijk voor een gezond binnenmilieu en dat kost wat energie, maar zo zijn bewoners verzekerd van een goed binnenklimaat. Met verstand ventileren wil zeggen dat er altijd een zekere “basisventilatie” is en, op momenten dat de lucht wordt verontreinigd, extra ventileren (bijv. koken, feestjes, schilderen, roken, etc.).

Wees echter gerust: wanneer u bij ons isoleert helpen wij u met de ventilatie.

Bron: Milieu Centraal

Meer weten?

Benieuwd geworden hoe spouwmuurisolatie bij uw woning in zijn werk kan gaan? Dan raden wij u aan advies aan te vragen. Een adviesgesprek bij u thuis met één van onze regionale adviseurs geeft een heel verhelderend beeld over de mogelijkheden, kosten en besparing.
Vraag een adviesgesprek aan

BEL VOOR ADVIES & SERVICE   088 - 22 111 22