Spouwmuurisolatie subsidie in 2022

Met de komst van de klimaatcrisis en de hoge gasprijzen ligt de focus steeds meer op het verduurzamen van woningen. Veel woningen in Nederland draaien nog op aardgas, waarvan is gebleken dat dit ontzettend veel CO2 uitstoot met zich meebrengt. Een goede reden dus om uw woning niet alleen groener te maken, maar ook goed te isoleren. Wanneer uw woning geïsoleerd is, dan blijft de warme lucht langer binnen. Hierdoor hoeft u minder vaak de kachel te gebruiken en bespaart u aanzienlijk op uw energierekening. Begin vandaag nog met het verduurzamen van uw woning en kom meer te weten over de subsidie voor spouwmuurisolatie. Regio Isolatie vertelt u hier graag alles over.

woning isoleren

Wat is spouwmuurisolatie?

Het grootste probleem bij Nederlandse woningen vanaf 1920 is dat er veel warme lucht verloren gaat. Dit komt grotendeels doordat er geen spouwmuurisolatie aanwezig is. De spouw is niets anders dan de tussenruimte tussen de binnen-en buitenmuur die voorkomt dat vocht uw woning intrekt. Wel zo handig in een regenachtig land als Nederland. Deze spouw heeft echter een matige isolerende werking, waardoor zowel vocht als koude lucht nog steeds uw woning binnen kan dringen. Gelukkig is dit tegenwoordig gemakkelijk op te lossen met behulp van spouwmuurisolatie. Bij deze isolatie wordt de spouw gevuld met isolerende materialen. Hierbij kunt u denken aan bolletjes in de vorm van schuim, piepschuim of glas- en steenwol.

Spouwmuurisolatie laten uitvoeren

Overweegt u om spouwmuurisolatie te laten uitvoeren? Dan is het belangrijk om te weten wat er nou precies tijdens dit proces wordt gedaan. Zo worden er om te beginnen meerdere gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte hiervan is afhankelijk van het isolatiemateriaal waarvoor gekozen is. Hierna zal de spouw gevuld worden met behulp van een spuitpistool. Dankzij dit gereedschap is het mogelijk om het isolatiemateriaal via de gaten naar binnen te schieten. Zodra de spouw volledig gevuld is, worden de gaten weer afgedicht met een speciaal vulmiddel. Dit vulmiddel heeft dezelfde kleur als de voegen van uw woning. Hierdoor kan niemand van buitenaf meer zien dat u spouwmuurisolatie heeft laten aanbrengen. 

Spouwmuurisolatie subsidie in 2022
vloerisolatie

Kosten spouwmuurisolatie

Voordat u ervoor kiest om uw woning te voorzien van spouwmuurisolatie is het van belang om te weten wat hiervan de kosten zijn. Zo komt u immers nooit voor onverwachte uitgaven te staan. Houd in uw achterhoofd dat de kosten voor spouwmuurisolatie niet alleen per isolatiespecialist verschillen, maar ook afhankelijk zijn van uw woning. Hieronder volgt een indicatie van de kosten.

Mogelijkheid tot spouwmuurisolatie subsidie

Het investeren in spouwmuurisolatie is vrij prijzig. Toch is het belangrijk om te weten dat u slechts eenmalig deze verduurzaming hoeft uit te voeren. Wanneer uw woning namelijk is voorzien van spouwmuurisolatie, dan merkt u dit de komende jaren door een lage energierekening. Doordat de warme lucht langer blijft hangen in uw woning hoeft u de kachel minder vaak te gebruiken. Hierdoor verbruikt u minder gas en wordt uw energierekening voordeliger. Klinkt dit aantrekkelijk, maar heeft u onvoldoende eigen geld? Dan zijn er sinds 2022 verschillende mogelijkheden om voor spouwmuurisolatie subsidie te krijgen. Hiermee is het mogelijk om uw woning toch te verduurzamen. 

Spouwmuurisolatie subsidie in 2022

Subsidie spouwmuurisolatie 2022

Het is inmiddels algemeen bekend dat het verduurzamen van uw woning een flinke investering is. Niet iedereen heeft hier budget voor, waardoor de overheid meerdere subsidies in het leven heeft geroepen. Een goed voorbeeld hiervan is de spouwmuurisolatie subsidie. Met deze subsidie wil de overheid de stap om uw woning te verduurzamen een stuk kleiner maken. Het is dan ook niet zo gek dat er vanaf 2022 verschillende soorten subsidies voor de spouwmuurisolatie zijn. Hieronder vindt u alle mogelijke subsidies: 

1. Korting btw-tarief

Wanneer uw woning ouder dan twee jaar is, dan komt u in aanmerking voor een spouwmuurisolatie subsidie in de vorm van een korting op het btw-tarief. Hiermee wordt de btw van 21% naar 9% verlaagd, wat aanzienlijk in de kosten scheelt. Dit verlaagde tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van spouwmuurisolatie. De korting wordt dus niet toegepast op de kosten van het isolatiemateriaal. Bovendien is het belangrijk om te weten dat u deze subsidie voor spouwmuurisolatie alleen krijgt wanneer u kiest voor een erkende isolatiespecialist.

2. Energiebespaarlening

Heeft u ondanks bovenstaande spouwmuurisolatie subsidie nog niet voldoende budget? Dan is er de mogelijkheid om een goedkope groene lening te nemen bij de overheid. Deze lening staat bekend als de energiebespaarlening en geeft u de kans om eenmalig te investeren in spouwmuurisolatie. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren mogen hier gebruik van maken. Wel zit er een verschil tussen het maximale bedrag dat u kunt lenen. Zo kunt u als particulier slechts €25.000 lenen om uw woning te verduurzamen, terwijl dit bij de Verenigingen van Eigenaren maximaal €10.000 is bij deze subsidie voor spouwmuurisolatie. 

3. ISDE

Natuurlijk is het ook mogelijk om aanspraak te maken op de Investeringssubsidie duurzame energie, oftewel de ISDE. Deze subsidie is alleen bedoeld voor particulieren en maakt het mogelijk om te investeren in dak-, bodem, glas-, gevel- en spouwmuurisolatie. Het is belangrijk om te weten dat deze spouwmuurisolatie subsidie €8 per m2 vergoedt. Om deze subsidie te kunnen gebruiken moet u minimaal 10m2 laten isoleren en de spouwmuurisolatie combineren met tenminste één andere energiebesparende maatregel, zoals een andere soort isolatie of een warmtepomp.

4. Regionale subsidie spouwmuurisolatie

Wilt u liever een regionale subsidie? Kies er dan voor om een spouwmuurisolatie subsidie aan te vragen bij uw gemeente. Iedere gemeente in Nederland heeft hiervoor specifieke regelingen, bedragen en voorwaarden. Hierdoor is het lastig om te zeggen hoeveel u precies krijgt bij deze spouwmuurisolatie subsidie. Wanneer u hier meer over wilt weten, dan kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente of een regionale isolatiespecialist.

5. SEEH

Het laatste belangrijk onderdeel bij de subsidies voor spouwmuurisolatie uit 2022 is de SEEH. Dit staat voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis en is alleen beschikbaar voor de Verenigingen van Eigenaren die de spouwmuurisolatie laten uitvoeren door een aannemer. Om het aantrekkelijker te maken om huizen te verduurzamen, krijgt u bij deze subsidie een vergoeding van €8 per m2. Het aanvragen van deze spouwmuurisolatie subsidie kan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland tot 31 december 2022. Wees er dus snel bij!

Regio Isolatie helpt bij uw spouwmuurisolatie subsidie aanvraag

Wilt u in 2022 ook profiteren van de subsidie voor spouwmuurisolatie? Neem dan snel contact op met Regio Isolatie voor een vrijblijvend adviesgesprek. Onze isolatiespecialisten kijken graag samen met u naar de beste oplossing voor uw woning. Zo bepalen wij bijvoorbeeld tijdens dit gesprek welk isolatiemateriaal het meest geschikt is en hoe hoog de kosten zijn. Daarnaast krijgt u bij ons tien jaar garantie op de spouwmuurisolatie. Krijgt u onverwachts te maken met gebreken? Dan komen wij dit geheel kosteloos verhelpen. Met zoveel voordelen gaat u natuurlijk uw gekregen spouwmuurisolatie subsidie gebruiken bij Regio Isolatie.