✔10 jaar garantie ✔Beoordeeld met een 8,6 ✔Productonafhankelijk ✔Uw regionale isolatieadviseur

Hoe zit het met PUR onder de vloer?

In diverse media, onder andere in de Volkskrant en op de site van Milieu Centraal, zijn onlangs berichten verschenen over PUR als isolatiemateriaal onder de vloer. Hier worden beweringen gedaan, die volgens ons een nuance nodig hebben. In dit artikel informeren wij u hierover.

Milieu Centraal waarschuwt in hun artikel: “Laat liever geen gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s onder je vloer blazen, want daardoor is je klimaatwinst veel kleiner”. Milieu Centraal schrijft dat de HFK’s, oftewel broeikasgassen, zo krachtig zijn dat het 16 jaar duurt voordat vloerisolatie met PUR-schuim milieuwinst oplevert. Zij raden andere vloerisolatiematerialen als alternatief aan.

Onze reactie

Het onderzoek waar deze uitspraken op zijn gebaseerd, uitgevoerd in samenwerking met NIBE, lijkt enkel een theoretisch onderzoek te zijn. Er zijn nauwelijks leveranciers, bedrijven en producenten naar hun kennis gevraagd. De alternatieven voor PUR die aangedragen worden, zijn in de meeste gevallen niet geschikt als vloerisolatie. Platen bijvoorbeeld kunnen bij de meeste vloeren niet aangebracht worden, omdat er sprake is van niet-gladde oppervlaktes. Producten als schapenwol, vlas en cellulose zijn totaal ongeschikt voor onder de vloer, omdat ze niet vochtbestendig zijn. Ook EPS platen zijn geen waardig alternatief. Alle vloeren die in het verleden met EPS platen geïsoleerd zijn, moeten nu opnieuw geïsoleerd worden, omdat er veel kwaliteitsverlies is opgetreden. Tenslotte hebben sommige genoemde alternatieven om de paar jaar onderhoud nodig om energie te blijven besparen. PUR behoudt juist levenslang zijn waarde.

HFO’s als blaasmiddel

Milieu Centraal stelt dat HFO’s als blaasmiddel bij PUR geschikter zijn, omdat de milieubelasting hiervan lager is dan bij HFK’s. Als innovatief isolatiebedrijf zijn wij constant bezig om onze producten te vernieuwen en verbeteren. Daarom werken wij sinds enkele jaren samen met BASF in het ontwikkelen en gebruiken van HFO’s als blaasmiddel in PUR. Wij maken steeds meer gebruik van hun Low Warming Potential (LWP) schuim, dat enkel HFO’s bevat. Dit is een milieuvriendelijker alternatief voor de HFK’s.

Het beste isolatiemateriaal onder uw vloer

Wij zijn een isolatiebedrijf dat onafhankelijk advies geeft, op basis van de staat van de vloer en hoe er gebouwd is. Wij nemen in het adviesgesprek uw wensen mee en adviseren u altijd het product dat het best bij uw vloer en wensen past. Dit kan PUR zijn, met de hoge isolatiewaarde en simpele toepassingsmethode. Maar PUR hoeft voor uw vloer niet de beste oplossing te zijn, bijvoorbeeld in het geval van betonrot of een lage kruipruimte. Wij kunnen u tevens adviseren over diverse andere vloer- en bodemisolatiematerialen.

Vragen en contact

Wilt u graag meer weten over dit statement of heeft u andere vragen?
Neem gerust contact met ons op via 088 – 22 111 22 of klantenservice@regioisolatie.nl.

BEL VOOR ADVIES & SERVICE   088 - 22 111 22

Corona maatregelen RegioIsolatie

Wij volgen het advies van de RIVM in deze periode. Om uw en onze veiligheid te garanderen nemen we daarom extra maatregelen. Persoonlijk contact wordt met deze maatregelen vermeden en u kunt voorlopig nog “gewoon” bij ons terecht. Klik hier voor ons “Corona beleid.