Een oud huis isoleren: hoe doe je dat?

Woont u in een oud huis? Dan kunt u veel geld besparen als u uw woning goed isoleert. Het is namelijk hartstikke vervelend als uw energierekening iedere maand torenhoog is. Dankzij isolatie houdt u in de winter de warmte binnen en in de zomer de hitte buiten. Een oud huis isoleren is zonder twijfel de moeite waard. In deze blog leest u meer over het isoleren van een oud huis, de kosten ervan, hoe u erachter kunt komen of uw huis goed is geïsoleerd en of u recht heeft op een subsidie.

Hoe weet ik of mijn huis geïsoleerd is?

Warmte kan via verschillende manieren ontsnappen uit uw huis. Dit kan via de buitenmuren, de vloer, het dak en de ramen. Een goed geïsoleerd huis is daarom rondom geïsoleerd. Het heeft weinig zin om de best isolerende vloer te laten leggen, als de buitenmuren slecht zijn geïsoleerd. Er gaat dan namelijk alsnog veel warmte verloren. Het is beter om alle onderdelen van het huis ongeveer even goed te isoleren. Is uw huis gebouwd voor 1976? Dan kunt u ervan uit gaan dat uw huis amper geïsoleerd is. Check bijvoorbeeld eens of de ramen goed geïsoleerd zijn. Is het dubbelglas of enkelglas? Ook kunt u controleren of u tocht voelt via het raam. Wilt u hulp bij het kijken naar de isolatie in uw huis? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan. 

Dak van een oud huis laten isoleren

Het isoleren van het dak van een oud huis is een goede investering. Veel warmte verdwijnt via de kieren in het dak naar buiten. Dit is zonde en zorgt voor een hogere energierekening. Dankzij dakisolatie wordt uw huis een stuk energiezuiniger. Bij de meeste daken is isolatie eenvoudig door te voeren. Bij het dak van een oud huis kan het lastig zijn als het onderdak ontbreekt. Het onderdak wordt geplaatst op de dakconstructie en beschermt de woning tegen vocht van buitenaf. Dakisolatie zonder een onderdak is wel mogelijk, maar is niet de beste optie en veel isolatiebedrijven doen dit ook niet. Het hebben van een onderdak is voor veel isolatiebedrijven een vereiste. Zo ook voor Regio Isolatie. 

Oud huis isoleren kosten

De kosten om uw oude huis te isoleren zijn afhankelijk van wat er nog geïsoleerd kan worden. De kosten voor dakisolatie zijn gebaseerd op de materiaalkeuze, de aangebrachte dikte, de hoeveelheid m2 die geïsoleerd moet worden en de stand van het dak (schuin of plat).
Daarnaast speelt bij de kosten ook mee of u een verwarmde of onverwarmde zolder heeft. Dit is per onderdeel in huis verschillend. Zo ligt het bijvoorbeeld bij de vloerisolatie aan het aantal vierkante meters en de materiaalkeuze. Dit geldt ook voor gevelisolatie, spouwmuurisolatie en kruipruimte isolatie. 

Om precies te weten wat de opbrengsten en kosten zijn om uw woning te isoleren, raden wij u aan een vrijblijvend adviesgesprek bij één van onze adviseurs aan te vragen. Hij kan u thuis alles vertellen over het laten isoleren van uw huis.

Subsidies oud huis isoleren

Het is natuurlijk mooi meegenomen zijn als u voor het isoleren van uw huis subsidie kan krijgen. U krijgt een subsidie als u uw woning laat isoleren en twee of meer isolatiemaatregelen tegelijkertijd treft. Het loont dus om te kiezen voor dak- en bodemisolatie, of vloer- en spouwmuurisolatie. Daarnaast moeten de vloeren, het dak en buitenmuren aan de minimale afmetingen voldoen. 

De maximale subsidie die u als particulier kunt ontvangen op energiebesparende maatregelen is €10.000. Dit kan oplopen tot €15.000 als u uw huis superenergiezuinig isoleert. Dit is inclusief bonusbedrag.

U kunt tot wel 20% van het offertebedrag terugkrijgen. Daarnaast profiteert u van een verlaagd btw-tarief. U betaalt dan voor het isoleren van daken, vloeren en muren geen 21% maar 9% btw. Dit tarief geldt voor de arbeidskosten van het plaatsen van isolatiemateriaal en niet voor het materiaal zelf.