Financiën, subsidies en kosten

Het is voor huiseigenaren mogelijk om een speciale lening af te sluiten of gebruik te maken van het lage btw-tarief voor isolatiewerkzaamheden. Daarnaast is het voor een Vereniging van Eigenaren (VVE) mogelijk om subsidie te ontvangen.

Het is moeilijk om een algemene uitspraak te doen over hoeveel het installeren van isolatie kan besparen omdat dit per woning verschilt. De locatie van de woning, de grootte en de leeftijd van je huis hebben hier invloed op. Echter, over het algemeen geldt dat de meeste isolatie maatregelen na een aantal jaar al terugverdiend zijn.

De investering die je maakt bij het isoleren van een woning heb je al snel terugverdiend. Gemiddeld liggen de kosten per m² zo rond de €18 voor vloerisolatie, rond €15 per m² voor spouwmuurisolatie en ongeveer €24 per m² voor dakisolatie.

Door isolatie bespaar je daarentegen per jaar ongeveer €6,20 per m² bij vloerisolatie, €3,20 per m² bij spouwmuurisolatie en €11,- per m² bij dakisolatie.

Dakisolatie

Bij een schuin dak kan het isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenkant zijn aangebracht. Til vanuit een dakraam een dakpan op. Zie je tussen de dakpannen en het dakbeschot isolatiemateriaal? Dan is je dak geïsoleerd.

Ja en nee. Het isoleren van een dak aan de buitenkant is uitsluitend mogelijk wanneer u over een plat dak beschikt. Bij een plat dak kan er namelijk voor gekozen worden om gebruik te maken van isolatieplaten, maar dat is bij een schuin of hellend dak niet het geval.

Als u aan het overwegen bent om uw dak te laten isoleren, bent u natuurlijk benieuwd naar hoeveel dit ongeveer zal gaan kosten. Gemiddeld zijn de kosten hiervoor ongeveer

Binnenzijde schuindak (koud dak)€ 1.500 –  € 2.500
Buitenzijde schuindak (warm dak)€ 3.500 – € 4.500
Zoldervloer€ 1.000 –  € 2.000

Per m² betaalt u ongeveer €35 tot €50. Daarentegen bespaart u per geïsoleerde vierkante meter ook zo’n €3 tot €8 per jaar.

In de meeste gevallen is isoleren een investering voor de levensduur van uw huis. Het is dan wel noodzakelijk dat u isolatiematerialen gebruikt die niet vervormen en niet kunnen vergaan. Wanneer de gebruikte materialen kunnen krimpen of uitzetten, ontstaan koude bruggen waardoor het isolerend vermogen afneemt. Indien het product geen vocht opneemt behoudt het niet alleen zijn stabiliteit maar voorkomt het ook schimmelvorming. Isolatiematerialen met een gegarandeerd lange levensduur zijn producten op basis van glas. Deze isolatiesoort wordt voornamelijk gebruikt om daken en spouwmuren te isoleren. Mits op juiste wijze toegepast, is dit vrijwel zeker een product dat zijn isolerende werking blijft behouden zolang het huis overeind staat.

Huizen die gebouwd zijn voor 1975 zijn vaak slecht geïsoleerd. Dat komt doordat isolatie in woningen van vóór die tijd nog geen vereiste was. De meeste huizen van vóór 1975 zijn gebouwd zonder dak of andere vormen van isolatie. Woningen van deze leeftijd verliezen hierdoor veel warmte. Bovendien is het duurder om in deze huizen te wonen, want de energiekosten zijn aanzienlijk hoger dan in een huis dat wel goed geïsoleerd is.

Uw oude isolatie is voorzien van een dampscherm?

Kunt u uw oude isolatie laten zitten, maar merkt u dat er een dampscherm op bevestigd is? Dan moet u dit eerst doorprikken met een schaar of een mes (of laat dit doen door onze monteurs), zodat er lucht door kan. Hetzelfde geldt voor het kraftpapier waarmee isolatie vroeger weleens werd afgewerkt.

Naast een besparing op de energierekening, biedt het isoleren van het dak nog andere aantrekkelijke voordelen. Ten eerste is het laten aanbrengen van dakisolatie één van de goedkoopste en minst arbeidsintensieve vormen van isolatie. Daarnaast voorkomt een goed geïsoleerd dak tocht vanaf de plafond, waardoor het zorgt voor een comfortabeler leefklimaat binnen de woning.

Nee, dakisolatie is niet fiscaal aftrekbaar. Wel kun je aanspraak maken op enkele subsidies en goedkope leningen (daarover leest u meer in subsidie). Verder kun je voor isolatiewerken ook genieten van een verlaagd btw-tarief.

Natuurlijke ventilatie neemt wel af door dakisolatie. Voor uw gezondheid en om vochtproblemen in huis te voorkomen, is actieve en constante ventilatie na isolatie noodzakelijk. Condensvorming kan ontstaan als warme lucht afkoelt, bijvoorbeeld in contact met een koud oppervlak waar isolatie ontbreekt.

Regio Isolatie biedt garantie van 10 jaar bij dakisolatie. Deze garantie omvat verschillende zaken waaronder: De isolerende werking van het isolatiemateriaal dat werd geplaatst en de werkzaamheden tijdens het isoleren van het dak.

Spouwmuurisolatie

Koudebruggen zijn plekken waar thermische isolatie onderbroken wordt. Hierdoor gaat er warmte verloren en kunnen er vochtproblemen ontstaan.

Koudebruggen kunnen bijvoorbeeld ontstaan in spouwmuren wanneer er door slordig metselwerk een verbinding is tussen het binnen- en het buitenspouwblad.

Als u aan het overwegen bent om uw spouwmuren te laten isoleren, ben je natuurlijk benieuwd naar hoeveel dit ongeveer zal gaan kosten. Gemiddeld zijn de kosten hiervoor ongeveer €700 voor een rijtjes woning, €1200 voor een hoekwoning, €1400 voor een bungalow, €1900 voor een vrijstaande woning en €2500 voor een riantere woning.

Per m² betaalt u ongeveer €11 tot €18. Daarentegen bespaart u per geïsoleerde vierkante meter ook zo’n €3 tot €8 per jaar.

Voor woningen waarvan de buitenmuur geverfd is of woningen die gebouwd zijn met geglazuurde bakstenen kan het voor komen dat er vocht ophoopt achter de buitenmuur, omdat de stenen niet kunnen ademen. De muur is dan niet damp-open. In het geval van bevriezing, kan dit voor schade zorgen.

Door middel van spouwmuurisolatie valt een hoog rendement te halen, wat het een aantrekkelijke manier van isoleren maakt.

Woningen die tussen 1920 en 1990 gebouwd zijn, hebben vaak een spouw, maar deze is in de meeste gevallen nog niet gevuld met isolatiemateriaal of met materiaal van lage kwaliteit. Voor woningeigenaren van een woning uit deze tijd is het interessant om de mogelijkheden van spouwmuurisolatie te bekijken.

Spouwmuurisolatie kan vrijwel altijd verwijderd worden en dat is dan ook belangrijk om te doen, omdat de verouderde spouwmuurisolatie nat kan zijn door een slechte muurconstructie of wanneer het inzakt, zoals bijvoorbeeld in het geval van steenwol. Het verwijderen van losse EPS isolatie (parels), losse wolvlokken of UF-schuim is mogelijk en daarnaast ook goed betaalbaar. Door middel van een afzuigtechniek kan het materiaal verwijderd worden. Hierna kan er nieuw isolatiemateriaal in de spouwmuur worden aangebracht. Materiaal dat niet verwijderd kan worden is PUR-schuim. 

Bij spouwmuurisolatie wordt een ruimte tussen de buitenmuur en de spouwmuur opgevuld met isolatiemateriaal. In het geval van gevelisolatie is er vaak geen spouw aanwezig en wordt er bijvoorbeeld gekozen voor isolatie aan de binnenkant van het huis door middel van gipskartonplaten of een bekleding aan de buitenkant van de woning, bijvoorbeeld gemaakt uit hout- of steenstrips.

Ondanks dat de nadelige effecten van spouwmuurisolatie gering zijn, is het toch belangrijk je hier goed over te laten informeren. Het is belangrijk dat er een (endoscopisch) onderzoek wordt uitgevoerd voordat de spouwmuurisolatie wordt aangebracht, omdat de meeste complicaties binnenin de muur zullen plaatsvinden.

Het ontstaan van eventuele aanslag op de buitenste muur is het grootste nadeel van spouwmuurisolatie. Aanslag kan gevormd worden doordat de warmte beter binnenshuis blijft door het aangebrachte isolatiemateriaal. Doordat de buitenste muur niet meer door deze warmte wordt opgewarmd, wordt deze minder snel droog en kan er aanslag ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk op muren waar de zon nooit op staat, waardoor deze langer koud blijven.

Doordat vocht van buitenaf geleidelijk in de buitenste muur trekt of door het ontstaan van condens door een verschil in de binnen en buiten temperatuur, kan dit vocht in de binnenmuur trekken. Vochtige muren veroorzaken problemen zoals vochtig behang of het aantrekken van schimmels. Een spouwmuur ventileer je het beste door ventilatiegaten te installeren.

Naast een besparing op de energierekening, biedt het isoleren van de spouwmuur nog andere aantrekkelijke voordelen. Ten eerste is het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie in een spouwmuur één van de goedkoopste en minst arbeidsintensieve vormen van isolatie. Daarnaast voorkomt een goed geïsoleerde spouwmuur tocht vanaf de muren, waardoor het zorgt voor een comfortabeler leefklimaat binnen de woning. Ook biedt spouwmuurisolatie weerstand tegen omgevingsgeluiden.

Tot 2012 was het landelijk mogelijk om 40% van de investering voor de spouwmuurisolatie terug te vragen, tegenwoordig geldt die regeling niet meer. Echter is het wel zo dat het per gemeente of per provincie verschilt welke regelingen er gelden. Het is dus altijd goed om bij je eigen gemeente of provincie te informeren. Daarnaast is het zo dat de gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie überhaupt maar rond de vier jaar ligt, wat het sowieso al een aantrekkelijke vorm van isolatie maakt.

Door middel van het boren van gaatjes in de muur en hier vervolgens met een klein cameraatje in te kijken, kan er gekeken worden naar de staat van de binnenkant van de spouwmuur. Er wordt gekeken of er geen cementbaarden (verbindingen tussen de twee muren door middel van cement) in de spouw zitten, omdat deze anders koudebruggen vormen en vochtproblemen kunnen veroorzaken.

Cementbaarden komen voor in bijvoorbeeld spouwmuren. Wanneer er een verbinding van cement wordt gevormd tussen de buitenste en de binnenste muur, wordt dit een cementbaard genoemd. Een cementbaard is kwalijk omdat deze een koudebrug vormt tussen de twee muren, wat optimale isolatie in de weg staat of vochtproblemen teweeg kan brengen.

Om garantie te hebben op de spouwmuurisolatie aan jouw woning, is het belangrijk om het isolatiemateriaal door een professioneel bedrijf te laten installeren. Als je zelf het isolatiemateriaal installeert, moet je je er dan ook extra van verzekeren dat dit op de juiste manier gebeurt, omdat je dan geen garantie hebt voor de installatie. De garantieregelingen wisselen per installateur, dus houdt dit goed in de gaten.

Vloerisolatie

Nee, juist niet! Door vloerisolatie aan te brengen ontstaan er veel minder schimmels, stof, dampen en vocht, welke normaal gesproken vanuit de kruipruimte de woning in zouden zijn getrokken. Hierdoor ontstaat er dus juist een gezondere leefomgeving. Echter is het na het aanbrengen van het isolatiemateriaal wel des te belangrijker dat de kruipruimte goed geïsoleerd blijft. Zonder ventilatie kan er namelijk schadelijke radonstraling in de woning komen en kunnen vochtproblemen ontstaan.

Waar bodemisolatie op de bodem van de kruipruimte van je woning aangebracht wordt, wordt vloerisolatie tegen de bovenkant van de kruipruimte geïnstalleerd.

Kruipruimte isolatie

Warme lucht stroomt in de richting van koelere lucht. Dit betekent dat in de winter warme lucht vanuit je woning naar buiten stroomt en daar verloren gaat. Aan de andere kant betekent dit ook dat in de zomer de warme buitenlucht juist van buitenshuis naar binnen probeert te dringen, de verkoelde woning in. Om de temperatuur op peil te houden, moeten je verwarmings- of koelsystemen een tandje bijzetten, dit kost energie en dus geld. Isolatie helpt een weerstand te bieden tegen dit proces, door de warme luchtstroom te vertragen. Hierdoor hoeven de verwarmings- en koelsystemen minder hard te werken om de gewenste temperatuur te handhaven, en bespaar je geld.

Heeft u een kruipruimte maar kunt u daar niet in? Is er is geen luik? Kijk of u een ingang kunt laten maken: u kunt dan de vloer isoleren. Kunt u geen ingang laten maken of is het erg duur? Dan kunt u kiezen voor bodemisolatie.

Onderzoek of u hem kunt laten uitgraven: dan kunt u de vloer isoleren. Kan uitgraven niet of is het erg duur? Dan kunt u kiezen voor bodemisolatie.

Is uw vloer aan vervanging toe (de vloerbalken zijn bijvoorbeeld rot of u heeft betonrot)?

Ook voor een gezond binnenklimaat is ventilatie erg belangrijk. Vocht en vervuilde lucht moeten namelijk naar buiten. Vroeger ging dat vanzelf, maar nu huizen beter geïsoleerd zijn, moet men bewuster ventileren.

Misschien kun u de planken weghalen en tussen de balken isoleren. Vergeet niet om bodemfolie tegen vocht op de bodem van de kruipruimte te leggen.

Dampopen of dampregulerend bouwen houdt in dat waterdamp makkelijker door het isolatiemateriaal heen naar buiten het huis gelaten kan worden. Hierdoor ontstaat een constantere luchtvochtigheid.

Als isolatiemateriaal van goeie kwaliteit op de juiste manier geïnstalleerd wordt, is het in principe te gebruiken voor de levensduur van de woning. De levensduur van het materiaal is afhankelijk van het beginmateriaal. Zo hebben materialen met glas als basis de langste levensduur.

Werking van isolatie

Warme lucht stroomt in de richting van koelere lucht. Dit betekent dat in de winter warme lucht vanuit je woning naar buiten stroomt en daar verloren gaat. Aan de andere kant betekent dit ook dat in de zomer de warme buitenlucht juist van buitenshuis naar binnen probeert te dringen, de verkoelde woning in. Om de temperatuur op peil te houden, moeten je verwarmings- of koelsystemen een tandje bijzetten, dit kost energie en dus geld. Isolatie helpt een weerstand te bieden tegen dit proces, door de warme luchtstroom te vertragen. Hierdoor hoeven de verwarmings- en koelsystemen minder hard te werken om de gewenste temperatuur te handhaven, en bespaart u geld.

Er zitten verschillende voordelen aan het goed isoleren van je woning. De belangrijkste voordelen zijn een daling in de energiekosten, meer wooncomfort, een stijging van de waarde van het huis en de bijdrage die het levert aan het verbeteren van het milieu.

Door isolatie is de gemiddelde temperatuur in de woning makkelijker op één level te houden waardoor het aangenamer wonen wordt en de energiekosten zullen dalen.

Door isolatie ontstaat er in principe geen vocht of schimmel. Schimmel ontstaat bij een temperatuur onder ca. 13 graden en bij een hoge luchtvochtigheid. Door isolatie zullen de muren altijd warmer zijn en door goede ventilatie zou er geen hoge luchtvochtigheid moeten zijn. In geïsoleerde, goed ventilerende woningen is er dus veel minder kans op schimmel.

Ook voor een gezond binnenklimaat is ventilatie erg belangrijk. Vocht en vervuilde lucht moeten namelijk naar buiten. Vroeger ging dat vanzelf, maar nu huizen beter geïsoleerd zijn, moet men bewuster ventileren.

De dampremmende laag moet altijd aan de woonzijde van een constructie worden toegepast.

Dampopen of dampregulerend bouwen houdt in dat waterdamp makkelijker door het isolatiemateriaal heen naar buiten het huis gelaten kan worden. Hierdoor ontstaat een constantere luchtvochtigheid.

Als isolatiemateriaal van goeie kwaliteit op de juiste manier geïnstalleerd wordt, is het in principe te gebruiken voor de levensduur van de woning. De levensduur van het materiaal is afhankelijk van het beginmateriaal. Zo hebben materialen met glas als basis de langste levensduur.

Het vermogen van de isolatie om weerstand te bieden aan de warmtestroom wordt geïdentificeerd en gekenmerkt door R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe groter het isolerend vermogen.

Zelf isoleren

Los van grote ingrepen zijn er ook simpelere vormen van isolatie aan te brengen die wel degelijk al een verschil zullen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan buisisolatie of radiatorfolie. Deze isolatiemaatregelen gaan warmteverlies tegen. Tochtstrips of brievenbuskleppen voorkomen tocht in huis.