Landelijke isolatiesubsidie 2019/2020

Met het nieuwe isolatieseizoen 2019/2020 is ook een nieuwe subsidie pot vrijgekomen vanuit de overheid. Iedere woningeigenaar die voor minimaal 2 grote isolatiemogelijkheden kiest komt in aanmerking voor deze subsidie. In totaal is er een budget van 84 miljoen euro beschikbaar gesteld. Naar verwachting zal dit bedrag snel worden verbruikt dus wees er snel bij om van deze subsidie te profiteren.

Subsidieregeling energiebesparing eigen huis 2019

Voor welke isolatiemaatregelen kan ik subsidie krijgen?

De energiebesparende isolatiemaatregelen zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en isolerend glas. Om aanspraak te maken op de subsidie zullen er minimaal 2 van deze maatregelen opgepakt moeten worden. Benieuwd welke maatregelen voor u het interessantst zijn? Vraag gerust een advies aan of neem zelf contact op.

Waarom isoleren?

Met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen profiteert u niet alleen van minder kosten op de energierekening maar geniet u ook van een optimale wooncomfort, de waarde van de woning zal stijgen, er zullen minder problemen optreden in de woning zoals vocht en u maakt de juiste keuze om milieuvriendelijker te gaan wonen.

Aan welke eisen moet mijn woning voldoen voor het aanvragen van subsidie?

Voor het aanvragen van de subsidie zijn er een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Allereerst kan alleen de eigenaar én bewoner kan de subsidie aanvragen, dit kan nadat de maatregelen zijn uitgevoerd en betaald. Verder is belangrijk dat voor de betreffende woning nog niet eerder subsidie is verstrekt vanuit de SEEH.

Voor de woning geldt dat er een minimum aantal vierkante meters per maatregel moet zijn. Hiervoor zijn er per woningtype en maatregel eisen aangesteld. Wanneer u niet precies weet uit hoeveel vierkante meters uw spouwmuur of dak bijvoorbeeld bestaat dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze adviseurs die u daarbij graag helpen.

Minimum oppervlak per isolatiemaatregel voor subsidie:

Isolatiemaatregel

Spouwmuurisolatie

Dakisolatie

Vloerisolatie

Gevelisolatie

Bodemisolatie

Vrijstaande woningen

50m²

57m²

44m²

55m²

44m²

Hoekwoningen/

Twee-onder-een-kapwoningen

33m²

38m²

32m²

40m²

32m²

Tussenwoningen

15m²

31m²

27m²

18m²

27m²

Etagewoningen

13m²

15m²

20m²

13m²

20m²

Naast het aantal vierkante meters is de minimale isolatiewaarde per maatregel ook van belang. U kunt alleen subsidie krijgen voor maatregelen met een redelijke isolatiewaarde. Ook hiervoor zijn per isolatiemaatregel voorwaarde gesteld. Deze waarde wordt uitgedrukt in de zogeheten Rd-waarde. Dit betekent in hoeverre het isolatie materiaal in staat is warmte binnen te houden en kou te weren.  Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmteweerstand is. In onderstaand overzicht zijn de isolatiewaarden per maatregel te vinden.

Isolatiemaatregel

Spouwmuurisolatie

Dakisolatie

Vloerisolatie

Gevelisolatie

Bodemisolatie

Isolatiewaarde

minimale Rd-waarde 1,1 [m2 K/W]

minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]

minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]

minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]

minimale Rd-waarde 3,5 [m2 K/W]

Bij RegioIsolatie werken we altijd met de beste materialen voor de hoogste isolatiewaarde. Benieuwd wat voor isolatiewaarde wij kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan of neem contact op.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor het isoleren van mijn woning?

Dat hangt af van de grootte van het oppervlak dat u wilt isoleren. Met de regeling van Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) krijgt u subsidie per vierkante meter voor elke isolatiemaatregel:

Isolatiemaatregel

Spouwmuurisolatie

Dakisolatie

Vloerisolatie

Gevelisolatie

Bodemisolatie

Subsidie per m2

€ 5,00

€ 20,00

€ 25,00

€ 7,00

€ 4,00

Er is een totaal bedrag van 84 miljoen euro vrijgesteld voor energiebesparende maatregelen. Naar alle waarschijnlijkheid is de pot vóór december/februari leeg. Wees er dus op tijd bij! De officiële datum wanneer de subsidie stopt, mocht het bedrag nog niet volledig zijn verbruikt, is 31 december 2020.

Meer weten over de nieuwe subsidie regeling?

Met het onderstaand formulier kunt u in contact komen met een van onze adviseurs

Voorbeeld van subsidie tussenwoning

Wanneer u voor vloerisolatie kiest met een totale oppervlakte van 35 m², dan kunt u een subsidie ontvangen van € 245 (€ 7x35m²). Vanwege het feit dat er voor 2 maatregelen gekozen moet worden dan zult u bijvoorbeeld ook de spouwmuur kunnen laten isoleren. Met een totaal oppervlakte van 30 m² ontvangt u €150 subsidie (€5x30m²). Als u ervoor kiest om deze maatregelen uit te voeren zal u een totale subsidie van € 395 ontvangen. De aantal vierkante meters en daarmee de bedragen zijn afhankelijk van de situatie en zouden daarin verschillend zijn voor uw eigen woning.

Wat moet ik doen voor het aanvragen van isolatie subsidie?

Voor het aanvragen van subsidie kunnen woningeigenaren vanaf 2 september 2019 terecht op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voordat u kunt beginnen met het aanvragen zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Algemene voorwaarden subsidie aanvraag

 • U bent in het bezit van een geldig Burgerservicenummer (BSN);

 • De woning is uw eigendom én hoofdverblijf, of wordt uw hoofdverblijf na renovatie;

 • Voor de betreffende woning is nog niet eerder een SEEH-subsidie verstrekt;

 • U laat minstens 2 energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren;

 • U vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn;

 • De subsidie geldt alleen voor maatregelen die zijn uitgevoerd vanaf 15 augustus 2019, maatregelen die voor die datum zijn uitgevoerd komen niet in aanmerking voor subsidie;

 • De subsidie regeling betreft alleen bestaande woningen. Wanneer u een nieuwbouwwoning heeft of een nieuwe aanbouw ontvang u geen subsidie;

 • U laat alle maatregelen uitvoeren door een gecertificeerd isolatiebedrijf. RegioIsolatie is een gecertificeerd bedrijf die voldoet aan alle kwaliteitseisen;

 • Het is niet toegestaan dat de eigenaar én/of de bewoner zelf de maatregelen uitvoert.

 

Voorwaarden uitvoerdersformulieren

 

Naast de voorwaarden voor de eigenaar en bewoner zijn er ook vereisten aan het uitvoerderformulier. Deze moet worden ingevuld door het gecertificeerde bedrijf en via het portaal van het RVO ingediend worden.

 • Bij uw aanvraag voegt u één of meer uitvoerdersformulieren.

 • Op de uitvoerdersformulieren staat nauwkeurig aangegeven hoeveel vierkante meters zijn uitgevoerd van de maatregelen en daarbij of aan alle voorwaarden en kwaliteitseisen is voldaan, zoals de juiste isolatiewaarden (Rd-waarde)

 • Bij de uitvoeringsformulieren voegt u foto’s waarop duidelijk te zien is dat de maatregelen zijn uitgevoerd. De bouwbedrijven zijn ervoor verantwoordelijk dat ze deze foto’s vóór het indienen van de aanvraag bij u aanleveren.

 • Zijn de maatregelen aan de woningen door meerdere bouwbedrijven uitgevoerd? Dan laat u elk bouwbedrijf het uitvoerdersformulier invullen voor de maatregel(en) die dat bedrijf heeft uitgevoerd.

 • U bent er als aanvrager voor verantwoordelijk dat alle uitvoerende bouwbedrijven de uitvoerdersformulieren naar waarheid, volledig en leesbaar invullen en ondertekenen.

 

Woningtypen eigenaar en bewoner

 

Tijdens het aanvraag proces wordt er gevraagd naar uw type woning. Weet u niet zeker wat voor type woning u heeft dan kunt u via onderstaande link verschillende voorbeelden bekijken van  woningtypen.

Klik hier voor voorbeelden van de verschillende woningtypes

Voor het aanvragen kunt u via onderstaand overzicht de juiste keuze vinden voor de keuze van de juiste type woning.

Woningtype

 

Vrijstaande woning

Twee-onder-een-kap

 

Hoekwoning

Rijtjeswoning niet op een hoek

Appartement met één woonlaag

Appartement met meerdere woonlagen (maisonnette)

Kies in de subsidieaanvraag voor

 

Vrijstaande woning

Twee-onder-een-kap

Twee-onder-een-kap

Tussenwoning

Etagewoning

Etagewoning

Subsidie per m2

€ 5,00

€ 20,00

€ 25,00

€ 7,00

€ 4,00

Mocht u problemen ondervinden tijdens het invullen van deze formulieren of heeft u andere onduidelijkheden, dan kunt u te allen tijde contact opnemen met onze adviseurs. Zij staan u graag te woord.

Aanvraagbehandeling RVO

Via het digitale portal op de website van het Rvo kunt u subsidie aanvragen. Door middel van uw DigiD kunt u inloggen in het portal.

Bij uw subsidieaanvraag zijn er een aantal verplichte documenten die u moet uploaden.

 • Een afschrift van de factuur/offerte van de maatregelen die zijn uitgevoerd;

 • Bewijs van betaling van de maatregelen;

 • De uitvoerdersformulier(en).

 

Na de aanvraag

Wanneer u aan alle voorwaarden voldoet en de maatregelen uitgevoerd en betaald zijn, kunt u uw aanvraag afronden. Hiervan krijgt u direct in de mail een bevestiging. Binnen een periode van ongeveer 13 weken na goedkeuring van het RVO ontvangt u per post de bevestiging.

Advies aanvragen

Gelijk beginnen aan uw subsidieaanvraag? Vul nu het formulier aan de rechterkant in en u ontvangt van ons advies op maat. Hierdoor kunt u gelijk inzicht krijgen wat de mogelijkheden zijn voor uw situatie.

Toch eerst meer informatie? Lees nu onze pagina over isolatie of vraag een vrijblijvend advies aan.