✔10 jaar garantie ✔Beoordeeld met een 8,6 ✔Productonafhankelijk ✔Uw regionale isolatieadviseur

De invloed van zomertijd en wintertijd op energieverbruik

In maart en oktober gaan in Nederland jaarlijks respectievelijk de zomertijd en wintertijd in. De zomertijd werd in 1977 ingevoerd in Nederland, met als doel het besparen van energie. Maar heeft de invoering van de zomertijd wel echt geleid tot energiebesparing?

De standaardtijd is de wintertijd; wereldwijd zijn er slechts rond de 70 landen die de zomertijd kennen. Een van de redenen van de invoering van de zomertijd was dat mensen ’s avonds minder gebruik van verlichting zouden maken, omdat het in de zomertijd langer licht is. Zo zou er energie bespaard kunnen worden. Echter is er nooit gedegen onderzoek gedaan. Uit onderzoeken uit deze eeuw komen soms besparingen naar voren, maar in andere gevallen is er juist geen besparing gevonden.

Energie toen en nu

Tegenwoordig staan er meer elektrische apparaten in huis dan in de jaren zeventig. In tegenstelling tot verlichting heeft het tijdstip waarop de zon ondergaat in principe geen invloed op het gebruik van die apparaten. Bovendien is de verlichting in de loop der jaren veel energiezuiniger geworden, waardoor de invloed van zomertijd op het energieverbruik minder sterk zichtbaar is dan vroeger.

Is er zelfs een negatief effect op energieverbruik?

‘De zomertijd is uitgevonden om energie te besparen, maar of dat ook echt het resultaat is, is de vraag’, aldus Mariken Stolk, woordvoerder van Milieu Centraal. Ondanks het gebrek aan onderzoek vermoedt Milieu Central dat de zomertijd juist een negatief effect op het gemiddeld energieverbruik heeft. ‘In de zomertijd moeten de lichten later aan, maar dat betekent ook dat je in de winter veel vroeger licht nodig hebt. En dat kost juist weer meer energie.’

Zomertijd afschaffen

Er zijn voorstanders van het afschaffen van de zomertijd, zoals de actiegroep Stop de Zomertijd. Deze groep wil afschaffing, omdat ‘de beoogde energiebesparing nooit echt bewezen is’. Milieu Centraal vindt het juist niet nodig. ‘Het zet meer zoden aan de dijk om andere energiebesparende maatregelen te nemen’, zegt Stolk. ‘Wie energie wil besparen kan beter spaarlampen kopen of lampen gewoon niet onnodig laten branden.’

Zelf energie besparen

Je kunt zelf gelukkig veel doen om energie te besparen in je woning. Vervang bijvoorbeeld, zoals Milieu Centraal aangeeft, al je gloeilampen en let erop dat lampen niet onnodig branden. Wil je grote stappen zetten en nog veel meer besparen, dan is het níet verbruiken van energie op grote schaal heel interessant. De groenste energie is immers energie die niet gebruikt wordt. Dit kun je bereiken door je woning te laten isoleren. Door de schil van je woning van een isolatielaag te voorzien (spouwmuur/gevel, vloer en dak), gaat er niet onnodig warmte verloren en bespaar je veel energie.

Advies voor isolatie aanvragen

Wil je graag weten wat isolatie in jouw situatie kan betekenen, dan kun je een adviesgesprek met één van onze adviseurs aanvragen. Hij komt bij je thuis om alles te vertellen over isolatie, de kosten en besparingen.


Vraag vrijblijvend advies aan

Bron: One World

BEL VOOR ADVIES & SERVICE   088 - 22 111 22

Corona maatregelen RegioIsolatie

Wij volgen het advies van de RIVM in deze periode. Om uw en onze veiligheid te garanderen nemen we daarom extra maatregelen. Persoonlijk contact wordt met deze maatregelen vermeden en u kunt voorlopig nog “gewoon” bij ons terecht. Klik hier voor ons “Corona beleid.