Gas besparen met isolatie

Bent u op zoek naar manieren om gas te besparen? Uw woning isoleren is dé manier om in te spelen op de snelle stijging van de gasprijzen. Het grootste deel van de woonhuizen in Nederland is onvoldoende geïsoleerd, waardoor er onnodig veel gas moet worden gebruikt om ze ’s winters warm te houden. En dit is zowel slecht voor uw portemonnee als voor het milieu. Spouwmuur-, vloer- en dakisolatie behoren tot de meest effectieve manieren om gas te besparen. Dit kan oplopen tot een besparing van wel 2.000 euro per jaar! In dit artikel leest u alles wat u moet weten over hoe u op gas kunt besparen met isolatie.

Stijgende gasprijzen maken de energierekening peperduur

Op het moment van schrijven zijn de gasprijzen hoger dan ooit. Door de kleinere gasvoorraad in Nederland en de enorm hoge prijzen van gas uit het buitenland zijn de kosten van gas omhooggeschoten. Volgens MilieuCentraal verbruikt een gemiddelde eengezinswoning zonder isolatie 3.000 m³ gas per jaar om de woning te verwarmen. Met goede isolatie is dit echter slechts 600 m³ per jaar. Op jaarbasis levert dit een besparing op van wel 2.000 euro! En met de huidige gasprijzen kan dit bedrag nog veel hoger worden.

Hoeveel kunt u besparen met isolatie?

Een huis dat niet goed geïsoleerd is, verliest veel warmte via de muren, de vloer of het dak. Om die warmte terug te winnen moet u dus extra stoken. Met isolatie pakt u uw huis als het ware in met isolatiemateriaal, waardoor de warmte binnenblijft en u gas bespaart.

Hoeveel u precies kunt besparen door uw woning te isoleren, hangt af van uw situatie. De ene woning is namelijk al beter geïsoleerd dan de andere. En ook uw type woning en uw gemiddelde gasverbruik is van belang. In onderstaand overzicht ziet u wat voor besparing u ongeveer kunt verwachten in uw situatie:

[ARPrice id=109]

Hoe beter uw huis al geïsoleerd is, hoe minder groot de besparing zal zijn. De hoogst genoemde bedragen gelden dus voor woningen die nog helemaal geen isolatie hebben.

*Geschatte besparing wanneer u nog helemaal geen spouwmuurisolatie heeft. In andere gevallen is het beter om de spouwmuurisolatie pas te verbeteren bij een renovatie of verbouwing.

Bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/alles-over-isoleren/

vloerisolatie

Bespaar nog meer met subsidies voor isolatie

Als u uw woning gaat isoleren, bespaart u niet alleen op uw gasverbruik, maar kunt u ook nog eens profiteren van enkele subsidies. De overheid probeert Nederlanders namelijk zoveel mogelijk te stimuleren om te kiezen voor energiebesparende maatregelen. Om aanspraak te maken op de landelijke subsidie voor isolatie moet u wel minstens twee isolatiemaatregelen combineren, zoals vloerisolatie en spouwmuurisolatie, of één isolatiemaatregel combineren met de aanschaf van een warmtepomp.

De hoogte van de subsidies verschillen per type isolatie:

Naast deze landelijke subsidie zijn er nog andere kostenbesparende opties:

  1. Gaat u een hypotheek afsluiten, dan kunt u extra lenen voor energiebesparende maatregelen.
  2. Daarnaast zijn er nog extra leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen.

Hoe ouder uw woning, hoe meer gas u kunt besparen

Om goed in te kunnen schatten hoeveel u aan gas kunt besparen dankzij isolatie, is het belangrijk dat u het bouwjaar van uw woning weet. Hoe ouder uw woning, hoe slechter deze doorgaans is geïsoleerd, en hoe meer u kunt besparen als u gaat isoleren. In onderstaand overzicht kunt u aan de hand van het bouwjaar zien hoe goed uw woning geïsoleerd is.

Bouwjaar tot 1975: Niet of nauwelijks geïsoleerd
Bouwjaar 1975 – 1983: Matige spouwmuur- en dakisolatie
Bouwjaar 1983 – 1992: Matige isolatie in uw hele woning
Bouwjaar 1992-2000: Redelijke isolatie
Bouwjaar vanaf 2000: Redelijk tot goede isolatie

Uiteraard kan het bij oude woningen zo zijn dat ze in een later stadium alsnog geïsoleerd zijn. In dat geval gaat bovenstaand overzicht niet op.

Gas besparen met isolatie

Welk type isolatie moet ik kiezen?

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten isolatie waar u uit kunt kiezen om gas te besparen. Weet u niet zeker welk type u het beste kunt kiezen? Uiteraard hangt dit af van de huidige isolatie van uw woning. Maar om u een beetje op weg te helpen lichten we ze hieronder kort toe.

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt er een isolatielaag in uw spouwmuren gespoten. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. In oudere woningen is deze ruimte vaak hol. Door deze ruimte te vullen met isolatiemateriaal kunt u tot wel 650 euro per jaar aan gas besparen. Het isoleren van uw spouwmuur is zo gebeurd. Doordat het isolatiemateriaal via de buitenmuren wordt ingebracht, heeft u vrijwel geen last van de werkzaamheden.

Vloerisolatie

Als we spreken over vloerisolatie, dan hebben we het over het isoleren van de onderkant van uw vloer. Vloerisolatie is niet alleen een goede manier om te besparen op gas, maar het verhoogt ook uw wooncomfort. Uw vloer voelt namelijk warmer aan, waardoor u geen last meer heeft van koude voeten. Met vloerisolatie bespaart u gemiddeld 210 euro per jaar aan gas. Het is voor de werkzaamheden wel noodzakelijk dat uw kruipruimte toegankelijk is.

Dakisolatie

Dakisolatie is misschien wel de meest gas besparende vorm van isolatie, zeker als u een verwarmde zolder heeft. Door uw schuine dak te isoleren voorkomt u een warmteverlies van wel 30%. In de winter bespaart u hiermee dus flink op uw gasrekening. En net als bij de andere typen isolatie zorgt dakisolatie er ook voor dat uw woning op warme zomerdagen koeler blijft.

Laat ons uw woning isoleren en bespaar op uw gasrekening

Wilt u ook gas besparen met isolatie? Bij Regio Isolatie kunt u terecht voor alle typen isolatie. Daarbij adviseren wij u graag over de subsidies waar u van kunt profiteren. Neem gauw contact met ons op voor vrijblijvend isolatie-advies en wij pakken uw aanvraag binnen 24 uur op.