✔10 jaar garantie ✔Beoordeeld met een 8,6 ✔Productonafhankelijk ✔Uw regionale isolatieadviseur

Feiten en fabels rondom spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de meest efficiënte isolatiemaatregel en ook nog eens voordeliger dan u wellicht denkt. Met lage kosten kan snel een hoge energiebesparing worden gerealiseerd. In Nederland komen ongeveer een miljoen woningen nog in aanmerking voor het na-isoleren van de spouwmuur.

Tussen 1920 en 1980 zijn er vele woningen gebouwd met een spouwmuur, maar in de meeste gevallen is er geen isolatiemaatregel in de muur toegepast. Inmiddels is ongeveer de helft van de 3 miljoen woningen die in die periode gebouwd zijn voorzien van spouwmuurisolatie. Naar schatting is van de overige woningen 2/3 geschikt voor na-isolatie van de spouwmuur. Werk aan de winkel!

Spouwmuurisolatie fabels

Spouwmuurisolatie biedt direct veel voordelen, maar helaas bestaan er verkeerde ideeën bij het isoleren van de spouwmuur. Zo wordt er wel eens gedacht dat het isoleren van de spouwmuur veel tijd in beslag neemt, overlast veroorzaakt en voor vochtproblemen kan zorgen. Milieu Centraal heeft daarom een onderzoek verricht naar feiten en fabels rondom spouwmuurisolatie. De drie grootste fabels die naar voren zijn gekomen:

  1. ‘Een spouwmuur mag nooit helemaal gevuld worden in verband met het ontstaan van vochtproblemen.’ Het klopt niet dat de spouwmuur lucht moet bevatten om vochtdoorslag te voorkomen. Als de isolatie namelijk goed wordt uitgevoerd, laat een volledig met isolatiemateriaal gevulde spouw geen vocht van buitenaf door. Ventilatie van de spouw is dan ook niet nodig (mits het metselwerk ongevoelig is voor vorst en in goede staat is): het draagt nauwelijks bij aan de droging van het metselwerk.
  2. ‘Als er bouwafval of speciebaarden in de spouw zitten, kun je hem niet isoleren.’ Bouwafval en speciebaarden (cementresten) kunnen voor problemen zorgen als het niet verwijderd wordt, maar in de meeste gevallen kan de vervuilde spouwmuur eerst schoon gemaakt worden. Wij onderzoeken, voordat we gaan isoleren, de spouwmuur grondig.
  3. ‘Spouwmuurisolatie is een belemmering voor verdergaande isolatie.’ Spouwmuurisolatie is essentieel voor het energiezuinig maken van een woning en is hierdoor geen obstakel voor verdergaande isolatie. Isolatie in de spouw vergroot de isolatiewaarde van de buiten- of binnengevelisolatie die aangebracht zou kunnen worden in uw woning.

Lees hier meer over het onderzoek.

Meer weten over de mogelijkheden voor spouwmuurisolatie bij u thuis?

Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak voor een adviesgesprek bij u thuis. De regionale isolatieadviseur kan u dan vertellen over uw mogelijke besparingen door isolatie.

BEL VOOR ADVIES & SERVICE   088 - 22 111 22

Corona maatregelen RegioIsolatie

Wij volgen het advies van de RIVM in deze periode. Om uw en onze veiligheid te garanderen nemen we daarom extra maatregelen. Persoonlijk contact wordt met deze maatregelen vermeden en u kunt voorlopig nog “gewoon” bij ons terecht. Klik hier voor ons “Corona beleid.