Bodemisolatie

Een simpele maatregel, voor een hoger wooncomfort!

Beschikt uw woning over een kruipruimte? Dan kan het tijdens de koudere dagen van het jaar gebeuren dat kou en vocht via de vloer uw woning binnendringt. Dit is mogelijk doordat uw kruipruimte niet of nauwelijks geïsoleerd is. Hierdoor krijgt u al snel te maken met een onprettig en ongezond leefklimaat dat op de lange termijn invloed heeft op uw algehele gezondheid. Daarnaast zult u merken dat uw energierekening hoger is. Om dit allemaal te voorkomen is bodemisolatie een uitstekende keuze. Dankzij deze vorm van isoleren is uw huis aangenamer en bespaart u ook flink op de energierekening. Neem vandaag nog contact op met Regio Isolatie en kom te weten of bodemisolatie geschikt is voor uw woning!

Wat is bodemisolatie?

Eigenlijk is bodemisolatie niets meer dan een ander woord voor kruipruimte isolatie. Dit is een typische Nederlandse manier van isoleren aangezien er in geen ander land zoveel vochtige kruipruimtes zijn. In sommige gevallen staat de kruipruimte zelfs vol met water. Dit heeft als resultaat dat er gemakkelijk vocht- en schimmelproblemen kunnen ontstaan als gevolg van slechte ventilatie in uw woning. Bovendien is het altijd koud en vochtig in een kruipruimte doordat het zich onder de grond bevindt. Tijdens de koudere dagen van het jaar zorgt dit ervoor dat je constant de kachel moet gebruiken om de temperatuur in huis op een aangenaam niveau te houden.

Om te voorkomen dat u regelmatig te maken krijgt met vocht- en schimmelproblemen is het laten uitvoeren van bodemisolatie een goed idee. Hiermee wordt de kruipruimte van uw woning volledig opgevuld met chips, parels of schelpen die op de lange termijn uw energierekening aanzienlijk verlaagt.

Verschil bodemisolatie en vloerisolatie

Wanneer u zich enigszins heeft verdiept in isoleren, dan heeft u gemerkt dat er regelmatig gesproken wordt over bodemisolatie en vloerisolatie. Op het eerste gezicht lijken deze twee isolerende maatregelen veel op elkaar. Toch is er een duidelijk verschil te onderscheiden. Bij bodemisolatie, oftewel kruipruimte isolatie, wordt er isolatiemateriaal aangebracht op de grond van de kruipruimte. Bij vloerisolatie daarentegen gebeurt dit juist aan de onderkant van de houten of betonnen vloer. Dit is in feite de bovenkant van de kruipruimte. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw vloer aan de bovenkant te isoleren.

Twijfelt u over welke van deze twee isolerende maatregelen geschikt is voor uw woning? Dan is het belangrijk om te weten dat bodemisolatie alleen te adviseren is als u veel last heeft van vocht- en schimmelproblemen in de kruipruimte. Bij een droge kruipruimte is vloerisolatie voldoende. Om beide maatregelen te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat uw kruipruimte hoger is dan 35 centimeter.

Bodemisolatie chips, parels en schelpen

Vandaag de dag zijn er verschillende soorten bodemisolatie te onderscheiden. Dit heeft vooral te maken met de materialen die bij deze isolerende maatregel gebruikt worden. Hierbij kan je onder andere denken aan: 

 • Isolatiechips
 • Isolatieparels
 • Schelpen

Deze drie materialen worden allemaal op dezelfde manier aangebracht voor een optimale werking. Tijdens het uitvoeren van bodemisolatie wordt het gewenste isolatiemateriaal aangebracht op de bodem waar het blijft liggen. Mocht er verloop van tijd een laag water in de kruipruimte te komen staan, dan blijven de chips, parels of schelpen hierop drijven. Al deze materialen zijn ontworpen om in elkaar te kunnen haken, waardoor ze altijd hun isolerende werking behouden.

Het is belangrijk om te weten dat de werking van een bepaald isolatiemateriaal volledig afhankelijk is van de isolatiewaarde. Hoe hoger deze is, hoe beter de isolatie. Zo hebben isolatieparels bijvoorbeeld bij bodemisolatie de hoogste isolatiewaarde terwijl isolatiechips weer de laagste hebben. Welke isolatiemateriaal u moet kiezen hangt volledig af van uw woning. Onze adviseurs kijken graag samen met u welk materiaal het meest geschikt is.

Voordelen van een vloer isoleren 

Het is volkomen te begrijpen dat u twijfelt over het nut van bodemisolatie. Zeker als u tot op heden nog geen enkele isolerende maatregel heeft laten uitvoeren. Om de keuze gemakkelijker te maken vindt u hieronder alle voordelen van bodemisolatie: 

 1. Hoger wooncomfort 
  Wanneer de kruipruimte van uw huis niet geïsoleerd is, dan kan dit ervoor zorgen dat de koude en vochtige lucht gemakkelijk naar binnendringt. Door te kiezen voor bodemisolatie is dit eenvoudig te voorkomen en verhoogt u het wooncomfort aanzienlijk. 

 2. Lagere energiekosten 
  Het is inmiddels algemeen bekend dat de gasprijzen de laatste paar maanden flink de pan uitrijzen. Hierdoor kunnen veel mensen hun maandelijkse energierekening niet meer betalen. Hoe meer u uw huis isoleert, hoe minder vaak u de kachel hoeft te gebruiken. Met bodemisolatie is het dus mogelijk om flink te besparen op uw energierekening.  

 3. Geen bouwoverlast 
  Kiest u voor vloerisolatie aan de bovenkant? Dan is het vrijwel altijd noodzakelijk om uw gehele vloer te slopen. Veel mensen ervaren dit als overlast, waardoor bodemisolatie al jaren een favoriet is. Bij deze isolerende maatregel vindt plaats in de kruipruimte wat betekent dat u nauwelijks overlast heeft.  

 4. Voorkom vocht- en schimmelproblemen 
  Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte is in een slecht geventileerd huis de oorzaak van schimmelvorming. Op de lange termijn is schimmel ontzettend gevaarlijk voor uw luchtwegen. Door voor bodemisolatie te kiezen voorkomt u een vieze, muffe lucht in huis en houdt u optrekkend vocht buiten de deur.  

Bodemisolatie kosten

Tegenwoordig wordt het isoleren van een woning nog steeds als een investering gezien. Dit is niet zo vreemd aangezien het laten uitvoeren van verschillende isolerende maatregelen een flink prijskaartje met zich meebrengt. Hierdoor is het volkomen te begrijpen dat u precies wilt weten wat bodemisolatie gaat kosten. Toch is dit lastig om te bepalen aangezien de kosten afhankelijk zijn van het type woning, het aantal vierkante meters en het isolatiemateriaal.

De gemiddelde kosten voor bodemisolatie liggen tussen de €15 a €50 per m2. Dit komt al snel neer op zo’n €1.000 voor een hoekwoning. Hoe groter uw woning is, hoe hoger de kosten worden. Vanzelfsprekend bent u voor een vrijstaande woning al gauw het dubbele kwijt. Wilt u weten wat bodemisolatie gaat kosten voor uw huis? Vraag dan een vrijblijvend en gratis adviesgesprek aan!

Subsidie voor het uitvoeren van bodemisolatie

Vrijwel iedereen weet inmiddels dat het isoleren van een kruipruimte een flinke investering is. Om zoveel mogelijk woningen in Nederland te verduurzamen heeft de overheid verschillende subsidies in het leven geroepen. Met deze subsidies is het onder andere mogelijk om bodemisolatie te laten uitvoeren. Hierbij krijgt u €6 per m2 vergoed als u deze isolerende maatregel combineert met spouwmuurisolatie, dakisolatie of vloerisolatie.  

Kies voor bodemisolatie van Regio Isolatie

Wilt u uw kruipruimte laten isoleren? Neem dan snel contact op met Regio Isolatie. Bij ons krijgt u namelijk een gratis adviesgesprek waarin wij samen kijken naar de beste oplossing voor uw woning. Enkele onderwerpen die hierbij aan bod komen: welk isolatiemateriaal is geschikt en wat zijn de uiteindelijke kosten. Daarnaast krijgt u bij ons standaard 10 jaar garantie op alle isolerende maatregelen. Door uw kruipruimte te laten isoleren door Regio Isolatie weet u direct zeker dat u altijd geniet van de beste kwaliteit. Wanneer laat u bodemisolatie aanbrengen door Regio Isolatie?